Intel обмисля разделяне на две компании

Пат Гелсингър призна, че продажбите на Intel ще намаляват с години, което ще я принуди да преосмисли стратегията си планове (снимка: Pat Gelsinger / X)

Изправен пред трудна финансова ситуация, бордът на директорите на Intel започна да търси нови стратегически начини за развитие на компанията. Някои мениджъри не са доволни от плановете на сегашния главен изпълнителен директор Патрик Гелсингър, поради липсата на сериозни залози върху изкуствения интелект. Последният тримесечен отчет показа, че компанията е в дълбока криза и са необходими промени.

Необходимостта от намиране на спасителен план за Intel стана ясна след катастрофалния тримесечен отчет на компанията. Акциите на чипмейкъра паднаха до най-ниското си ниво от 2013 г. Само тази година Intel загуби 60% от стойността си и изпадна от топ 10 на производителите на чипове по пазарна капитализация.

Пат Гелсингър каза на инвеститорите в четвъртък, че продажбите на компанията ще намаляват с години, което ще я принуди да преосмисли стратегията си. Сега ръководството обмисля различни сценарии: от разделяне на две компании – процесорна и производствена – до отмяна на строителството на нови заводи за полупроводници. Бордът на директорите на Intel ще обмисли възможните начини за излизане от кризата през септември.

Според репортаж на CNBC, членовете на борда на директорите на Intel се консултират с различни експерти, включително представители на банковата общност, за да намерят начини за излизане от кризата. Възможно е на следващото заседание на борда през септември на ръководството да бъдат представени няколко стратегически алтернативи, като консултантите от Morgan Stanley, наред с други, ще участват в тяхното разработване.

Очаква се да бъдат разгледани широк набор от алтернативни начини за по-нататъшно развитие на компанията, включително възможността за разделяне на бизнеса и продажба на част от него.

Дискусиите са на ранен етап. Съществуването им обаче поражда съмнения относно курса, поет от Гелсингър, който разчита на развитието на договорното производство на чипове, за да конкурира TSMC.

В момента договорният бизнес на Intel не генерира печалби, поради липсата на големи клиенти. През последното тримесечие оперативната загуба на компанията е 2,8 милиарда долара. Гелсингър призна, че е подценил трудностите при разгръщане на договорното производство. „Очевидно пазарът не реагира положително. Разбираме това”, каза наскоро шефът на Intel.

Засега Intel най-вероятно ще се ограничи до замразяване на някои проекти за изграждане на заводи, тъй като просто няма достатъчно пари за интензивно разширяване. Компанията вече влезе в режим на пестене на ресурси: обяви съкращаване на 15 хиляди служители и намаляване на капиталовите разходи с 10 милиарда долара през 2025 г. Intel спря също изплащането на дивиденти.

„Очаквайте Intel да намали значително своите капиталови разходи през следващите 12 месеца”, прогнозира Амир Анварзаде, пазарен стратег в Asymmetric Advisors. „Моделът на Intel всъщност е повреден. Тя се бори с пожари на твърде много фронтове”.

В същото време американското правителство отпусна пари на компанията за изграждане на нови производствени мощности. А някои сенатори вече задават въпроси относно целесъобразността на 20-те милиарда долара субсидии и облекчените заеми на компанията, тъй като вместо да създава нови работни места в САЩ, Intel ще намали броя им.

Коментар