Внимание! Фалшиви процесори Ryzen 7 в румънския OLX

Отляво е истински процесор Ryzen 7 7800X3D, а отдясно е фалшивият вариант
(снимка: der8auer)

В продажба се появиха фалшиви процесори Ryzen 7 7800X3D. На външен вид те са много подобни на истинските чипове на AMD, но нямат най-важното – силициеви кристали. С две думи, напълно ненужни са.

Известният компютърен ентусиаст и блогър Роман “der8auer” Хартунг алармира за за измами с най-популярния процесор на AMD. Частно лице продаде на абонат на блога на Хартунг фалшив Ryzen 7 7800X3D, който изобщо не работи. Ентусиастът закупил такъв “чип” за проучване и разказва как фалшификатът да бъде различен от истински процесор.

Фалшивият процесор е закупен в Румъния чрез платформата за обяви OLX. Сайтът не позволява на клиентите да връщат артикули, ако са закупени от физически лица. Съществува обаче система за защита, която позволява на купувачите да предявяват искове срещу продавачите, ако доставената стока е измамна, и гарантира, че измамникът никога няма да получи плащане.

За съжаление, някои купувачи, в опит да спестят пари, често извършват сделки директно с продавачи извън платформата и така не могат да се възползват от системата срещу измамници.

Продажбата на фалшиви процесори се практикува от много дълго време. Има няколко метода за такава измама. Понякога купувачът получава напълно различен процесор от този, който е поръчал; понякога това е лазерно гравиран чип; а в други случаи капакът на топлоразпределителя (IHS) е инсталиран върху празен субстрат, който никога не е съдържал процесорни ядра.

Като първи очевиден знак за фалшификат der8auer посочва липсата на лепило върху кондензаторите около IHS. Важно е да се отбележи, че това лепило не присъства в процесорите Ryzen 7000, но го има в чиповете от серията Ryzen 7000X3D, както и в новия Ryzen 9000. Фалшивите кондензатори са чисти, което е първата следа, че нещо не е наред.

Друг знак за фалшификат е цветът на субстрата на печатната платка. Цветът на фалшивия 7800X3D е по-синкав, в сравнение с типичния зелен оттенък на истинските процесори Ryzen 7000, което допълнително засилва подозрението на Der8auer. Процесорите от серия 9000 обаче имат син основен цвят, така че това правило не важи за всички процесори AM5.

der8auer, като професионален овърклокър, също забеляза, че фалшивата печатна платка е много по-тънка от тази на оригиналния процесор Ryzen. Всъщност, след инсталиране, процесорът е твърде лесен за фиксиране към AM5.

Аутопсията показна липсващи кристали върху субстрата и модифициран метален капак
(снимка: der8auer)

der8auer потвърждава, че процесорът не работи, след като го инсталира на дънната платка. Той извършва аутопсия на чипа, разкривайки липсващи кристали върху субстрата и модифициран метален капак. Последният е направен така, че да имитира дизайна на истински процесор – от вътрешната му страна има издатини, имитиращи процесорни кристали.

Експертът признава, че това е фалшификат с много високо качество: всичко от дизайна до разположението на кондензаторите е правилно. Дори серийният номер на кутията съвпада с номера на фалшивия процесор. Измамниците обаче не са успели да възпроизведат перфектно всички детайли и има няколко очевидни признака, че нещо не е наред.

Защо Ryzen 7 7800X3D е избран за фалшифициране? Това е най-популярният процесор за игри на AMD и тъй като цената му не се е променяла дълго време, измамниците се възползват от факта, че геймърите се опитват да спестят пари.

Коментар