Лаптоп за ученика? Цените на MSI започват от 709 лв.

Новите лаптопи на MSI идват с вграден хардуер и софтуер за изкуствен интелект
(снимка: MSI)

В трескавата подготовка за новата учебна година, която започва след броени дни, пред родителите стои задачата да осигурят съвременни компютри на децата си, наред с много други неща. Студентите също имат подобно предизвикателство – компютърът е задължителен за тях. Какво по-удачно решение от един модерен лаптоп от доказан бранд – ученикът ще получи бърз, функционален и надежден РС, с така желаната мобилност за учене и забавление (когато заслужава!) навсякъде и по всяко време.

Когато преглеждате офертите за лаптопи на пазара, непременно обърнете внимание на промоцията “Обратно на училище”, която тайванският производител MSI обяви по случай 20 години от пускането на първия лаптоп с марка MSI и началото на новата учебна година. Ще откриете широко разнообразие от модели за всички нужди и бюджети, а цените определено ще ви изненадат – можете да зарадвате вашия ученик с нов компютър дори само за 709 лв.! Ако сте студент с ограничен ресурс, бюджетните решения също са опция. Но ако имате неограничени възможности, вероятно ще ви заинтригува предложението за 7999 лв… MSI определено се е погрижила всеки да намери своя лаптоп в промоционалната кампания.

Накратко за най-достъпния модел. Той е от линията Modern 15 под номер B12MO-844BG, като евтин в случая не означава слаб. Лаптопът стъпва на 10-ядрен процесор Intel Core i5-1235U с графичен блок Iris Xe Graphics, допълнен от цели 16GB RAM и 512GB SSD – респектиращи параметри за цена от 709 лв. Нещо повече, екранът е отличен 15,6-инчов IPS с резолюция FHD 1920×1080 пиксела. Ако изберете този модел, ще трябва да се погрижите допълнително за операционна система, тъй като конфигурацията не включва предварително инсталирана ОС.

Modern 15 B12MO-844BG включва 10-ядрен процесор Intel Core i5-1235U, 16GB RAM и 512GB SSD
(снимка: MSI)

В горния край на спектъра от предложения е мобилният звяр Raider GE78 HX 14VIG-692BG за 7999 лв. Това е зашеметяващ лаптоп с 24-ядрен процесор Intel Core i9-14900HX, мощна графична карта Nvidia GeForce RTX 4090, огромен обем оперативна памет 2x32GB RAM, SSD с капацитет 2TB и операционна система Windows 11 Pro. Спиращ дъха е 17-инчовият IPS екран с резолюция QHD+ 2560×1600 пиксела и честота на опресняване 240Hz! Не е задължително отличниците да имат такъв лаптоп, но ако имат – задължително е да са отличници.

Raider GE78 HX 14VIG-692BG е зашеметяващ лаптоп с 24-ядрен процесор Intel Core i9-14900HX и графична карта Nvidia GeForce RTX 4090 (снимка: MSI)

След тези екстремни предложения в промоцията на MSI, да обърнем внимание на “нормалните” оферти. Такъв например е лаптопът Cyborg 15 A12VE-026BG, който струва 1,499 лв. и е идеален и за учене, и за игри. Срещу тази цена ще получите конфигурация с високопроизводителен осемядрен процесор Intel Core i5-12450H, графична карта Nvidia GeForce RTX 4050, много памет за мултитаскинг –  2x8GB RAM, 512GB SSD и разкошен IPS екран 15,6 инча с резолюция FHD 1920×1080 и честота на опресняване 144Hz.

Мечтаният баланс между производителност и мобилност

Линията Cyborg промени възприятието на лаптопа за игри, балансирайки страхотната производителност на Intel и Nvidia с отлична преносимост, благодарение на лекото шаси и дизайнерските иновации на MSI. Cyborg е забележителен по отношение на спецификациите – той разполага с процесор Intel от 12-то поколение и графика от серия RTX 40.

За разлика от други лаптопи, Cyborg предлага прилични възможности за надграждане на паметта, вкл. DDR5 RAM и NVMe SSD, което е предпоставка за по-дълъг живот на компютъра и респ. по-трайна инвестиция.

Лаптопът Cyborg 15 A12VE-026BG е идеален и за учене, и за игри
(снимка: MSI)

Cyborg е интересна опция и с наличието на RJ-45 LAN порт, какъвто липсва при много други съвременни лаптопи. Този порт осигурява по-надеждна мрежова връзка, която е от решаващо значение за конкурентни игри или приложения, изискващи значителен мрежов трафик. В допълнение към RJ-45 LAN порта, Cyborg предлага широка гама от възможности за свързване като USB-A и USB-C портове с DisplayPort изход, HDMI и заключване Kensington.

Линията Cyborg е подготвена за бъдещето с вграден софтуер за изкуствен интелект, като MSI AI Engine и MSI AI Artist. Всъщност, тук е мястото на кажем, че MSI е много напред в интегрирането на AI възможности в своите лаптопи – както на ниво хардуер, така и в софтуера. Защо това е важно ще разкажем по-долу.

Джобният компютър Claw

Освен с първокласни лаптопи, MSI зарадва своите фенове и с едно атрактивно ръчно устройство за игри, наречено Claw, което е също част от текущата промоционална кампания.

Джобният компютър Claw дебютира в началото на годината на CES 2024 в Лас Вегас, където грабна вниманието със своя ергономичен дизайн, голяма батерия и иновативен процесор Intel Core Ultra. След около два месеца устройството излезе на пазара с амбицията да конкурира съществуващите джобни компютри с Windows и процесори AMD Z1 Extreme като ROG Ally и Legion Go. Според наблюдателите на пазара, Claw има много висок потенциал, въпреки някои първоначални критики относно производителността на устройството.

С течение на времето MSI и Intel пуснаха актуализации на BIOS и GPU драйверите, които значително подобриха възможностите на джобния компютър. И двете компании са напълно наясно с опасенията за производителността и обещаха допълнителни актуализации за ускоряване на Claw, за да може устройството за надмине дори конкуренти като Ally. Освен това Intel обяви предстоящото издание на XeSS 1.3, което добавя профил за “ултра производителност” в игрите, осигурявайки още по-висок FPS.

MSI Claw е конзолата с най-голям потенциал и превъзходен хардуер за игри
(снимка: MSI)

Claw е доста напреднал по отношение на хардуерните спецификации спрямо своите конкуренти. Ето някои ключови предимства, които геймърите ще оценят:

Джойстици и тригери със сензори за ефект на Хол

Claw е единственото ръчно устройство на пазара, което използва сензори с ефект на Хол както за джойстици, така и за тригери. Тези сензори са значително по-издръжливи и прецизни от типичните сензори с въглероден филм, намиращи се в обикновените контролери или други джобни устройства като Ally.

Голяма батерия

Claw идва с най-голямата в индустрията батерия 53 Wh. Докато някои се съмняват в енергийната ефективност на процесора Core Ultra, наред с общата производителност, се подобрява и производителността на ват.

Ергономична дръжка

Въпреки че теглото му не е особено впечатляващо, Claw се усеща изненадващо лек, поради своя ергономичен дизайн, вдъхновен от антропометрията. Този дизайн не само осигурява по-добър захват, но и комфорт по време на продължителни сесии на игра.

Потапящо аудио

Claw може да се похвали с едно от най-качествените аудио изживявания сред преносимите компютри, със завладяващ и кристално чист звук, който подобрява играта, особено когато споделяте екрана с приятели.

Потребителски интерфейс, подобен на конзола

Софтуерът MSI Center M на Claw има страхотен потребителски интерфейс, включително списък с инсталирани игри, платформи за игри и често използвани настройки. Това прави изживяването сходно с игрова конзола като Xbox или PS5 и опростява операциите, необходими за игри на малък 7-инчов екран.

В промоционалната кампания на MSI фигурират два модела Claw. По-достъпният,  Claw A1M-1052BG, разполага с 18-ядрен процесор Intel Core Ultra 5 135H и графичен блок Intel Arc Graphics, допълнени от 16GB RAM от тип LPDDR5 и 512GB SSD. Екранът е 7-инчов сензорен IPS с резолюция FHD 1920×1080 и честота на опресняване 120Hz. Устройството работи под Windows 11 Home и струва 1,399 лв.

Вторият модел е Claw A1M-1050BG на база 22-ядрен Intel Core Ultra 7 155H и Intel Arc Graphics, 16GB RAM LPDDR5 и 1TB SSD, същия 7-инчов IPS сензорен екран и Windows 11 Home. Този джобен компютър с по-бърз процесор и повече място за съхранение струва 1,699 лв.

Ако търсите ръчна конзола с най-голям потенциал и превъзходен хардуер за игри, които вървят гладко на Core Ultra, тогава Claw е добър избор. Само не забравяйте да актуализирате драйверите на BIOS и GPU.

Влезте в бъдещето с AI PC

Новата генерация компютри AI PC не е просто маркетингов трик. Изкуственият интелект навлиза в хардуера на пълна скорост. Наскоро обявеният Copilot+ PC безпроблемно интегрира Copilot като личен AI асистент в платформата на Windows, превръщайки се в основен инструмент, който опростява ежедневните дейности и повишава професионалната продуктивност.

Intel яхна вълната със своите процесори Meteor Lake и Lunar Lake, които могат да се похвалят с комбинирана CPU, GPU и NPU архитектура – тя ефективно ускорява работните AI натоварвания, като същевременно оптимизира консумацията на енергия.

MSI е посветена на AI компютрите, които променят начина на работа, учене и развлечение
(снимка: MSI)

Различни OEM производители с нетърпение се включиха в AI PC вълната, като гарантират, че техният хардуер е на ниво. Въпреки това, докато много лаптопи гордо рекламират Lunar Lake CPU или Strix Point APU като компютри с изкуствен интелект, софтуерната им обезпеченост все още изостава. Повечето потребители остават до голяма степен неангажирани с AI функциите, а голяма част от AI решенията все още работят в облака.

Всичко това накара наблюдателите на пазара да се запитат дали компютрите с изкуствен интелект са просто спекулативна тема. На този фон MSI въведе серия от софтуерни продукти, управлявани от AI, които използват локалните ресурси на компютъра, за да предложат наистина въздействащи AI изживявания. Така потребителите могат да усетят ползите и да участват активно в революцията на изкуствения интелект.

В допълнение към разнообразните лаптопи с хардуерни спецификации, които са в съответствие с референтния компютър Copilot+ PC на Microsoft, MSI предлага три основни софтуерни решения, свързани с AI:

MSI AI Engine

Софтуерът MSI AI Engine настройва системните параметри на лаптопа за най-оптимална производителност, подобрявайки възможностите за игри и аудио-визуалните изживявания, според нуждите на потребителите.

MSI AI Engine разполага с четири интелигентни режима: работа, среща, игри и развлечения, всеки от които е проектиран за конкретни дейности. Например, режимът игри повишава производителността чрез фина настройка на подсветката на клавиатурата и активиране на специфични за играта настройки на дисплея и звука. Обратно, в работен режим стартирането на приложения за производителност като Microsoft Word автоматично задейства оптимизиране на системните настройки за ефективна работна среда.

AI Artist

Този AI софтуер позволява бързо създаване на текст към изображение, изображение към текст или изображение към изображение, генерирани локално без интернет връзка, което осигурява незабавно изпълнение. AI Artist е идеален за потребители, загрижени за поверителността, които искат да намалят риска от онлайн заплахи и изтичане на данни и да създават произведения на изкуството без усилие.

Noise Cancellation Pro

И накрая, софтуерът Noise Cancellation Pro е предназначен за потребители, които работят, посещават уроци или участват в гласови разговори в шумна среда. Използвайки AI технологията, Noise Cancellation Pro идентифицира посоката на звуците, селективно премахва дразнещия шум, подобрява яснотата на човешките гласове и осигурява комуникация със студийно качество дори при фонов шум.

MSI подчертава, че е единственият производител, който е оборудвал своите лаптопи с AI хардуер и софтуер, планирайки постепенно да включи приложения, свързани с големи езикови модели (LLM). Компанията е посветена на развитието на AI, предоставяйки на потребителите осезаеми и полезни изживявания, които са едновременно практични и въздействащи.

Промоцията “Обратно на училище” включва и много други модели компютри на тайванския бранд, който тази година чества 20 години от пускането на първия лаптоп с марка MSI. Изборът на конфигурации е голям, така че след внимателна преценка на нуждите и бюджета си, може да вземете оптималното решение. А оторизираните търговски партньори на MSI винаги са на разположение за консултация – доверете им се.

Коментар