Android 15 потегли към разработчиците, скоро и към потребителите

В близките месеци притежателите на смартфони ще се сдобият с Android 15
(снимка: Google блог)

Google пусна официално Android 15, но засега новата мобилна платформа е достъпна само за разработчици. Скоро се очаква да започна разпространението на версия 15 и към крайните потребители, съобщи The Verge.

Поредната версия на Android поддържа разпознаване на музика с помощта на Google Assistant, получаване на сигнали за земетресения, четене на уеб страници на глас в браузъра Chrome и много други иновации.

Google се фокусира в новата мобилна ОС върху фината настройка на начина, по който приложенията и устройствата взаимодействат помежду си. Android 15 ще предложи влизане с едно докосване в акаунти на приложения и уебсайтове с помощта на скенер за пръстови отпечатъци, подобрена защита срещу кражба, оптимизирана многозадачност за устройства с големи екрани и възможност за ограничаване на достъпа до определени приложения.

Една от значимите актуализации на Android 15 е екранният четец TalkBack, за който Google разказа на I/O конференцията за разработчици по-рано тази години. Сега помощната програма ще бъде интегрирана с AI асистента Gemini и ще може да издава гласови описания на изображения на екрана на смартфона, включително ще улесни достъпа до визуална информация за хора с увреждания.

Функцията Circle to Search има интересна опция за разпознаване на музика, подобна на Shazam. Като щракнете върху специален бутон, можете да получите информация за песента, включително заглавие, изпълнител и връзка към видеоклипа в YouTube. Circle to Search може да разпознава не само музика от видеоклипове, но и от песни, пуснати от високоговорители на обществени места.

Важно нововъведение е разширената система за предупреждение за земетресения, която ще бъде достъпна за всички американски щати и на шест от териториите на САЩ. Преди това компанията си партнираше с Геоложката служба на САЩ (USGS) и нейната система ShakeAlert, за да издава предупреждения в Калифорния, Орегон и Вашингтон въз основа на данни от традиционните сеизмометри.

Сега американските потребители без достъп до ShakeAlert ще могат да получават известия за земетресения, използвайки данни от акселерометрите на своите Android устройства. Ако няколко устройства в даден район засекат вибрация, Android Earthquake Alerts ще анализира „данните, събрани от потребителите, за да определи дали се случва земетресение”, поясняват разработчиците от Google. Тази полезна функция вече е внедрена в почти 100 страни по света.

В допълнение към изброените нововъведения, Android 15 включва опция за четене на уеб страници на глас в браузъра Chrome, както и поддръжка на офлайн Google Maps в Wear OS 5.

Изходният код за Android 15 вече е достъпен чрез Android Open Source Project (AOSP). Потребителите на смартфони Pixel ще получат актуализацията през следващите седмици, но собствениците на устройства от Samsung, Motorola, OnePlus, Nothing и други марки ще трябва да изчакат още няколко месеца.

Коментар