Qualcomm се интересува от активите на Intel

Intel може да прибегне до продажба на активи, за да преодолее кризата
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

Този месец бордът на директорите на Intel предстои да вземе важни решения за бъдещето на затруднената финансово компания за чипове. Докато Qualcomm се интересува от някои активи на своя конкурент, самата Intel обмисля да продаде останалите акции на Mobileye или да се сбогува с подразделението, което разработва мрежови решения за корпоративния пазар.

От няколко месеца Qualcomm проявява интерес към активите на Intel, свързани с разработване на процесори за потребителския пазар, твърди Ройтерс. Съдейки по стремежа на Qualcomm да завладее и пазара на персонални компютри, което се потвърждава от пускането на семейството Snapdragon X, вероятно компанията би искала да придобие известен опит от своя конкурент.

В същото време, според източниците, Qualcomm не се интересува от сървърните процесори и следователно не всички специалисти на Intel са в обсега на нейното внимание. Представители на Qualcomm не коментират слуховете, а Intel, от своя страна, отрича, че има постъпили оферти за придобиване на активи.

Плановете за преструктуриране на Intel включват продажба приблизително на 88% от акциите, останали след IPO-то на израелската компания Mobileye, съобщи Блумбърг. Intel придоби разработчика на системи за подпомагане на водача през 2018 г. за респектиращите 15 милиарда долара и, както в случая с Altera, иска да се отърве от този баласт.

През есента на 2022 г. IPO-то на Mobileye донесе на Intel около 1,5 милиарда долара, но компанията би искала или да продаде останалите си акции на фондовата борса, или на друг стратегически инвеститор. Срещата на борда на директорите този месец може да реши бъдещето на дъщерното дружество Mobileye.

Що се отнася до бъдещето на подразделението Network and Edge на Intel, то също остава под въпрос. Според източници, компанията обмисля възможността да го продаде. Миналата година приходите на подразделението са спаднали с почти една трета до 5,8 милиарда долара и очевидно не се считат за стратегически важни за Intel.

Коментар