В ход е голяма сделка при центровете за данни

Активи като центровете за данни стават все по-търсени от инвеститорите, тъй като осигуряват стабилна възвръщаемост и перспективи за растеж (снимка: CC0 Public Domain)

Корпорацията Blackstone, която управлява активи за над 1 трилион долара, и инвестиционното звено на Canada Pension Plan се споразумяха да придобият австралийския оператор на центрове за данни AirTrunk, собственост на Macquarie Group и PSP Investments, за 24 милиарда австралийски долара (16,1 милиарда долара).

В момента сделката очаква регулаторно одобрение от Австралийския съвет за преглед на чуждестранните инвестиции. Това е едно от най-големите придобивания на цифрова инфраструктура тази година, отбелязва Блумбърг.

Сделката покрива дълговите задължения на придобитата компания и ангажиментите за капиталови разходи за изграждане на планирани центрове за данни. Покупката е най-голямата в историята на Blackstone в Азиатско-тихоокеанския регион.

Компанията беше най-добрият кандидат за активите на AirTrunk, изпреварвайки съперници като DigitalBridge Group, Global Infrastructure Partners, IFM Investors Pty и Silver Lake Management.

Преди това най-голямата сделка в региона беше покупката от Blackstone на австралийския казино оператор Crown Resorts през 2022 г. за 8,9 милиарда австралийски долара (около 6 милиарда долара).

AirTrunk управлява центрове за данни в Австралия, Сингапур, Хонконг, Япония и Малайзия. Инвестиционното подразделение на Macquarie Group пое контрола над компанията през 2020 г. в сделка, оценена на 3 милиарда австралийски долара.

Преди тази сделка AirTrunk беше собственост на група инвеститори, включително звено със специално предназначение на Goldman Sachs Group.

Blackstone вече има портфолио от центрове за данни на стойност над 55 милиарда долара и активно го развива – компанията възнамерява да похарчи още 70 милиарда долара за този бизнес.

През последните години активи като центрове за данни, мобилни кули и оптични мрежи станаха търсени сред инвеститорите, тъй като осигуряват стабилна възвръщаемост и имат големи перспективи за растеж, предвид нарастващото значение на технологиите във всички сфери на живота.

Коментар