Малки турбини произвеждат икономично чиста електроенергия

Този тип турбина генерира чисто електричество от топлината в центъра за данни 
(снимка: Infinity Turbine)

Иновативна турбина Cluster Mesh Power Generation System преобразува топлината от сървърите на AI център за данни в електричество. Устройството на Infinity Turbine ще генерира екологично чисто електричество, което може да се използва веднага на място, и освен това ще намали нуждата на центъра за данни от вода за охлаждане.

Системата интегрира малки модулни ORC (Organic Rankine Cycle) турбини, използващи суперкритичен флуид CO2 в меш-мрежа, като по този начин гарантира мащабируемост, надеждност и висока ефективност, казват от компанията. Всеки турбинен генератор изисква 100 хиляди BTU (британска топлинна единица), за да произведе до 5 kW електроенергия.

Според изчисленията на разработчика, комплекс от 600 турбини може да отвежда 60 милиона BTU/час, да генерира до 3 MW и да пести до 108 хиляди литра/час (при норма от 1,8 литра на 100 хиляди BTU). А годишните спестявания от разходите за вода могат да достигнат почти $1,9 милиона (на база $2 за всеки m³).

Все още обаче не е известно дали Cluster Mesh Power Generation System е била използвана в поне един център за данни. Компанията признава, че първоначалните разходи за инсталиране на системата ще бъдат по-високи, отколкото при традиционните системи за охлаждане и улавяне на топлина, но инвестицията ще се изплати в дългосрочен план.

В допълнение, за постигане на ефективност и стабилност в меш-мрежата, на турбината е необходима усъвършенствана система за управление. От друга страна, всяка турбина работи независимо от другите, което улеснява процеса на поддръжка и ремонт.

Коментар