Настъпва ли ерата на евтините Arm лаптопи

Достъпни лаптопи с процесор Snapdragon X Plus обещават промяна на статуквото
(снимка: Qualcomm)

Ще се окажат ли мобилните компютри с Intel и AMD процесори под силен натиск от конкурента Qualcomm? Изглежда това е на път да се случи с пускането на нов Snapdragon чип за РС, който може да ознаменува началото на ера на ултра-евтини Arm лаптопи.

Qualcomm, известният разработчик на мобилните процесори Snapdrargon за смартфони, пусна нови процесори с Arm архитектура за Windows лаптопи. Мобилните компютри на база Arm ще струват много по-малко от Apple MacBook и дори ще конкурират евтините лаптопи с чипове Intel и AMD. Наличните в момента компютри с процесори на Qualcomm струват около $1000 или повече, но новият чип ще намали цената им до около $700.

Наистина достойна алтернатива

Новите процесори Snapdragon X Plus, предназначени за използване в лаптопи, са по-малко продуктивни, в сравнение с предходните модели X Plus и особено X Elite, които се появиха по-рано през 2024 г. Но в същото време са и по-евтини, което радикално ще намали крайната цена на мобилните компютри, базирани на тях. Според плановете на Qualcomm, лаптопите с новия чип X Plus ще струват от порядъка на $700-$900 .

Основният конкурент на тези евтини лаптопи, захранвани от процесори Qualcomm, ще бъде Apple MacBook Air. Това е най-достъпният лаптоп на Apple, но минималната му цена е $1099 в САЩ за версия само с 8 GB памет и 256 GB SSD, което вече е много малко по стандартите от края на 2024 г. Процесорът във всички конфигурации на MacBook Air има 8 ядра.

Очакваните нови Arm лаптопи лесно ще конкурират моделите с процесори AMD и Intel. Базирани на архитектурата x86, тези процесори трудно могат да устоят на съвременните Arm решения по отношение на енергийната ефективност. Това се отнася преди всичко за Intel – компанията е останала на 10-нм технология и се опитва да изцеди последния сок от нея, докато AMD вече премина към 5 нм и се готви да овладее напълно 4 нм. Колкото по-тънък е технологичният процес, толкова по-висока е, наред с други неща, производителността на процесора на ват консумирана енергия.

Каква е уловката

Основната разлика между новия X Plus, който се предлага в две версии, и неговите предшественици е наличието на 8 изчислителни ядра срещу 10 ядра в пуснатия по-рано X Plus и 12 ядра във флагмана X Elite. Освен това новият чип има 30 MB кеш памет срещу 42 MB при по-старите процесори.

Според Qualcomm, процесорът е наполовина по-слаб от по-старите модели по отношение на графичната производителност, което ще се отрази на възможностите на лаптопа в игри и тежки приложения за редактиране на съдържание. В същото време производителността на основния изчислителен блок е само с 20% по-ниска от тази на най-високия клас X Elite и е на нивото на 10-ядрения X Plus, отбелязва Gizmochina.

Но съдейки по общата производителност, изоставането спрямо по-старите процесори е значително. По-слабата версия на 8-ядрения X Plus има пикова тактова честота от 3,4 GHz и производителност 1,7 TFLOPS, а по-мощната достига 2,1 TFLOPS при честота до 4 GHz. В същото време X Elite има честота от 4,3 GHz и производителност от 4,6 TFLOPS в най-мощната си версия. 10-ядреният X Plus достига 3,8 TFLOPS при честота до 4 GHz.

Много възможности

Новите чипове Qualcomm X Plus могат значително да разширят функционалността на лаптопите, ако не в игрите, то със сигурност в работните приложения. Например, вградената видео подсистема, въпреки че не може да се сравни с GPU модула в X Elite по отношение на производителността, все още е доста способна да показва изображения на три външни монитора едновременно.

В допълнение, новите Arm чипове имат и разработен невромодул с производителност 45 TOPS. Това е необходимо за работата на изкуствения интелект.

Няма нужда да чакате

Първоначално Qualcomm искаше да пусне бюджетния X Plus в началото на 2025 г., но по неизвестни причини реши да отложи премиерата на чипа. Възможно е това да се дължи на скорошния дебют на новите процесори AMD Ryzen 9000 и Intel Lunar Lake.

Производителите на лаптопи също решиха да не чакат до новата година. Модели, базирани на новите процесори Snapdragon X Plus, вече се появиха на пазара, като някои от тях дори попадат в ценовия диапазон, определен от Qualcomm. Сред първите мобилни компютри, изградени върху 8-ядрения X Plus, са модели на Dell и Asus, които в минималната си конфигурация струват $899.

Засега единственият проблем с Arm лаптопите под Windows е поддръжката на приложения. Не всички разработчици са вградили поддръжка за новата хардуерна платформа в своя софтуер, а стандартните инструменти на Microsoft, които ви позволяват да стартирате програми на Arm процесори, не винаги работят правилно, съдейки по потребителските отзиви.

Вече има и лаптопи с Linux, работещи с новите Arm процесори на Qualcomm. Един от тях излезе през юни 2024 г. от компанията Tuxedo, известен производител на мобилни компютри за отворената софтуерна платформа.

Коментари по темата: „Настъпва ли ерата на евтините Arm лаптопи”

добавете коментар...

  1. еХперт

    Лунар лаке обезсмисли ARM. Няма да ги бъде и този път. Който иска Arm да си купи apple, там всичко работи.

  2. Иван

    Ултра-евтини Arm лаптопи -> 200-300долара.
    По-евтини лаптопи -> цените написани в статията.

Коментар