Търговете за ИТ услуги с превес над хардуера

За първи път в историята на технологичния бизнес парите по търговете за услуги надхвърлят тези за хардуер, съобщи независимата агенция за бизнес анализи и прогнози CBN Pannoff, Stoytcheff.

271 договора за доставка на хардуер, софтуер и ИТ услуги са били подписани по търгове, спечелени от технологични компании, по процедури на ЗОП през 2009 г. в България. Договорите само за доставка на консумативи по ЗОП през годината са били 98, сочи 11-то поредно годишно проучване на CBN.
Първите 10 технологични компании по обем на спечелените търгове са получили общо 55% от всички пари, като компания номер има договори общо по ЗОП за 5,5 млн. евро за 2009 г.. Седем от Топ 10-те компании са нови, а три присъстват в Топ 10 и в предходната година.
Първите 10 технологични компании по брой на спечелените търгове са изпълнили общо 32% от всички договори, като компанията с най-много договори има общо 17 поръчки по ЗОП за 2009. Лидерът, чието име CBN не съобщи за медиите, запазва първото си място от 2008 г.
Осем от Топ 10-те компании по брой спечелени търгове са били в Топ-10 и през 2008 година.
Продажбите, които технологичният бизнес прави през ЗОП, са изключително важни за една немалка част от големите и средни дилъри и системни интегратори, коментираха от CBN. През годините, в зависимост от обемите, те са достигали по оценка на агенцията акумулиращ ефект до 20-25% дял от технологичният бизнес в България.
По данни на CBN, най-голям обем пари за ИТ по ЗОП през последните 11 години са били похарчени през 2007 – сумата възлиза 155 млн. долара.

Коментар