Робот започва почистването във Фукушима

Робот ще вземе и изнесe 3 грама проба от ядреното гориво в остатъците от атомната електроцентрала във Фукушима, която бе разрушена през 2011 г. (на снимката: електроцентралата във Фукушима преди катастрофата през 2011 г. / фото: Международна агенция за атомна енергия, CC BY-SA 2.0)

Разтегателен робот започна двуседмична мисия за извличане на проба от остатъците от разтопеното ядрено гориво от вътрешността на един от трите повредени реактора в атомната електроцентрала Фукушима Даичи в Япония.

Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) пусна специален робот на име Telesco в реактора на блок 2 на разрушената атомна електроцентрала Фукушима. Радиоактивното гориво и други опасни материали в реактора се стопиха след мощно земетресение и последвалото го цунами през 2011 г., които повредиха охладителните системи на централата.

Операторът на централата и преди е използвал малки роботи, за да изследва вътрешността на разрушените реактори, но за първи път машина ще събира проба от разтопените отломки. Ходът ще отбележи началото на най-предизвикателната част от извеждането от експлоатация на централата, което очевидно ще трае повече от десетилетие.

Първоначално мисията трябваше да започне на 22 август, но беше спряна, когато работниците забелязаха, че петте 1,5-метрови тръби, които трябваше да се използват за изтласкване на робота в реактора, са подредени погрешно. Сега оборудването е сглобено отново – в правилния ред – и вече е на ход работата с робота.

След навлизането в корпуса на реактора роботът се управлява дистанционно от по-безопасно място. Машината може да се „протегне“ на до около 22 метра, използвайки тръбите като бутала, за да достигне купчината разтопено гориво. Роботът ще използва щипки, за да събере фрагмент с размери по-малко от 3 грама.

Очаква се процедурата да отнеме около две седмици. Тези 3 грама обаче са мъничка част от всичките близо 880 тона радиоактивно разтопено гориво, което остава в трите реактора.

Главният говорител на правителството Йошимаса Хаяши отбеляза, че мисията бележи началото на най-трудния етап от почистването на разрушената електроцентрала Фукушима. „Правителството твърдо и отговорно ще се заеме с извеждането от експлоатация докрай“, каза той.

Правителството и TEPCO са си поставили срок от 30 до 40 години за почистването, въпреки критиките, че подобна цел е нереалистична. Не са решени конкретни планове за пълно отстраняване на остатъците от разтопено гориво или тяхното съхранение.

По-ранните опити на TEPCO да използва роботи за почистването на Фукушима нямаха особен успех. Опит за влизане в Блок 1 на реактора през 2015 г. доведе до „смъртта“ на робота-изследовател след три часа – поради високите нива на радиация. Друг, подводен робот имаше по-голям успех през 2017 г.

Коментар