Когато бушуват пожари: AI пази електрическата мрежа

Използването на високи технологии намалява на риска от повреда на електрическата мрежа при пожари (снимка: CC0 Public Domain)

Докато пожарите в различни региони на света се засилват, комуналните компании, бидейки на предната линия, се опитват да защитят електропроводите, които обслужват милиони клиенти. С нарастване на честотата на пожарите и силните бури, расте и разнообразието от технологии, които комуналните компании използват, за да поддържат работата си.

САЩ, например, разполагат с приблизително 5,5 милиона мили електропроводи на повече от четвърт милиард стълбове, заобиколени от още повече дървета, и е невъзможно да се държи под око всичко това. И тук на помощ идва изкуственият интелект, който поема водеща роля.

Иновативни софтуерни компании като Pano AI, Satelytics и базираната в Калифорния AiDash използват високите технологии за намаляване на риска от повреда на електрическата мрежа при пожари.

„С помощта на сателити можем да наблюдаваме всяко дърво, всеки стълб, толкова често, колкото искаме, да идентифицираме предизвикателствата и да ги коригираме, преди да са причинили злополука”, споделя Абхишек Сингх, главен изпълнителен директор и съосновател на AiDash, в интервю за CNBC.

Местните правителства често изискват от компаниите за комунални услуги да сканират 100% от своите линии и да разрешават всички проблеми преди сезона на пожарите.

„Цялото упражнение за поддържане на дърветата покрай електропроводите коства годишно 10 милиарда долара само в САЩ”, казва Сингх. „С нарастващите разходи за труд и недостига на работна ръка става все по-трудно да се идентифицират проблемите без технология”.

AiDash използва своята технология не само за идентифициране на настоящи проблеми, но и за потенциални бъдещи проблеми, като интегрира данни за времето с подробни данни за растителността. Така компанията преценява нивата на риск през сезона на пожари и ги адресира своевременно. AiDash прави същото при екстремни ветрове и валежи.

National Grid, която обслужва клиенти в по-голямата част от североизтока на Съединените щати, е едновременно клиент и инвеститор в AiDash чрез своето подразделение за рисков капитал National Grid Partners.

„Най-важното нещо за нас е надеждността на мрежата”, споделя Андре Тюрен, вицепрезидент по инвестициите в National Grid Partners, добавяйки, че компанията е регистрирала 30% намаление на прекъсванията и 55% намаление на продължителността на прекъсванията, откакто използва AiDash.

„Тяхната отличителна черта е, че изградиха платформа от край до край, платформа за работен процес, предназначена за инженерите на комунални услуги”, разказва Тюрен. Платформата позволява на комуналните компании да правят така необходимите прогнозни анализи.

В допълнение към National Grid Partners, AiDash е подкрепен от Duke Energy, Edison International, Shell Ventures, Lightrock и SE Ventures. Общото финансиране на стартъпа с рисков капитал досега е 91,5 милиона долара.

Като част от зеления преход и тъй като повече индустрии преминават към изцяло електрическа енергия, капацитетът и надеждността на електрическата мрежа ще станат още по-важни.

През следващите пет години National Grid планира да похарчи 75 милиарда долара в своите юрисдикции в Обединеното кралство, както и в Ню Йорк и Масачузетс, за надграждане на мрежата.

Коментар