iOS 18 ще блокира iPhone с нередовни части

Айфони с нередовни компоненти ще бъдат блокирани от операционната система iOS
(снимка: CC0 Public Domain)

В понеделник, 16 септември, Apple ще пусне iOS 18, нова версия на операционната система за iPhone, която заедно с редица подобрения ще добави функция за блокиране на смартфона, ако в него са инсталирани нередовни компоненти от трети страни, съобщи 9to5Mac.

Версията iOS 18 RC (Release Candidate), пусната за разработчици и публични бета тестери, включва функция Activation Lock за компоненти на iPhone. Както Apple обяви по-рано, Activation Lock ще свърже акаунта на потребителя не само със самия iPhone, но и с неговите компоненти, като батерия, камери и дисплей, въз основа на техните индивидуални серийни номера.

Целта на Apple е съвсем очевидна – да затвори възможността за продажба на части от откраднати айфони. Поради заключване на активирането на смартфона, повечето откраднати iPhone устройства се продават на сивия пазар за части, които все още са доста ценни. Сега, когато iPhone разпознае използвана част, той ще поиска паролата на Apple акаунта на собственика на оригиналното устройство.

Някои потребители вече са се опитали да заменят компоненти на iPhone, работещ с iOS 18.0 RC, в резултат на което устройството изисква парола за акаунт в Apple, за да отключи и провери използваната част.

По-рано тази година Apple заяви, че ще добави Activation Lock към компонентите на iPhone, за да предотврати разглобяването на откраднатите смартфони за части. Ако iOS открие, че iPhone има сменена част, която идва от друг айфон с активиран режим на заключване или на изгубено устройство, възможностите за калибриране за тази част ще бъдат ограничени, отбелязва компанията.

Функцията Activation Lock за компоненти ще се появи само в iPhone – нововъведението няма да е достъпно таблети iPad под управление на операционна система iPadOS 18.

Коментари по темата: „iOS 18 ще блокира iPhone с нередовни части”

добавете коментар...

  1. бай Шиле

    Нередовни са купуващите тези недоразумения

  2. Българин

    Ще си купя айфон … ама друг път.

  3. Anonymous

    Никой няма да иска да си даде паролата за акаунта в Apple, когато си продава телефона. Тоест това е начин да забранят ремонтите от различен от Apple сервиз, завоалирано като борба с кражбите. Може да направят отделна парола за смяна на части и тя да се дава, но разбира се това не е целта.

Коментар