Пенсионират най-мощния доскоро суперкомпютър

В текущата класация TOP500 суперкомпютърът Summit все още е в челната десетка
(снимка: ORNL)

Суперкомпютърът Summit, до неотдавна най-мощния в света и дори в момента на девето място в класацията TOP500, ще бъде “пенсиониран” през ноември 2024 г. Машината е инсталирана в Националната лаборатория Оук Ридж (ORNL) на Министерството на енергетиката на САЩ, но става все по-скъпа за поддръжка, а ефективността ѝ отстъпва на по-модерните суперкомпютри.

Summit стартира през 2018 г. и веднага оглави класацията TOP500 на най-мощните изчислителни системи в света. Комплексът разполага с 4608 възела, всеки от които е оборудван с два 22-ядрени процесора IBM POWER9 с честота 3,07 GHz и шест ускорителя NVIDIA Tesla GV100.

Възлите комуникират чрез мрежа с двойна връзка Mellanox EDR InfiniBand, която осигурява 200 Gbps пропускателна способност на сървър. Консумацията на енергия на машината е малко над 10 MW.

Производителността на Summit при FP64 изчисления достига 148,6 Pflops (Linpack), а пиковата производителност е 200,79 Pflops. През шестте години на своята работа суперкомпютърът никога не е изпадал от първите десет в TOP500: в текущата класация той заема девета позиция.

По план Summit трябваше да се оттегли в началото на 2024 г. Тогава обаче стартира инициативата SummitPLUS и експлоатационният живот на суперкомпютъра се увеличи с почти година. Машината се оказа необичайно продуктивна, като предостави повече от 200 милиона часа работа на изчислителен възел на изследователи по целия свят.

В момента ORNL управлява редица други суперкомпютри, включително Frontier, най-мощния HPC комплекс в света. Пиковата му производителност достига 1714,81 Pflops, или повече от 1,7 Eflops. В същото време консумацията на енергия е 22 786 kW: по този начин системата Frontier е не само по-бърза, но и значително по-енергийно ефективна от Summit.

А през пролетта на тази година, поради нарастващия брой повреди и течове на системата за течно охлаждане, суперкомпютърът Cheyenne с мощност 5,34 PFlops беше продаден на търг.

Коментар