ФБР разкри колко са кражбите на криптовалута

ФБР призовава хората да бъдат бдителни и „скептични към обещанията за инвестиции, които изглеждат твърде добри, за да са истина” (снимка: CC0 Public Domain)

2023 година се оказва рекордна по брой на измамите с криптовалута, според нов доклад на Федералното бюро за разследване на САЩ. Общо, почти 70 000 съобщения, подадени в Центъра за жалби за интернет престъпления (IC3), свидетелстват за загуба на над $5,6 милиарда, или с 45% повече, отколкото предходната година.

Основната причина за увеличените загуби са инвестиционните измами, които представляват 71% от общите загуби на криптовалута. Измамниците са използвали различни схеми, включително Big Butchering, при която жертвите са примамвани към фалшиви инвестиционни платформи чрез приложения за запознанства и професионални социални мрежи.

Измамите с добив на ликвидност също се оказват широко разпространени. При тях мошениците обещават на инвеститорите свръхвисока възвръщаемост при поставяне на активите в пул.

В допълнение към инвестиционните схеми, активно се използват и други методи за измама. Те включват измами от името на кол центрове, държавни служители или техническа поддръжка. Освен това нападателите създават фалшиви приложения за игри, за които се предполага, че са базирани на блокчейн технология, обещавайки на играчите награди в криптовалута, докато просто получават достъп до техните портфейли.

Повечето от загубите (4,8 милиарда долара) са на граждани на САЩ. Следващи в списъка на засегнатите страни са Каймановите острови ($196 млн.), Мексико ($127 млн.), Канада ($72 млн.), Великобритания ($59 млн.), Индия ($44 млн.) и Австралия ($25 млн.).

В рамките на САЩ най-пострадала от криптоизмами е Калифорния, която записва загуби от 1,155 милиарда долара, следвана от Тексас ($412 млн.), Флорида ($390 млн.) и Ню Йорк ($317 млн.).

Според доклада на IC3, киберпрестъпниците се насочват към кражба на криптовалута, поради нейния децентрализиран характер и наличието на механизми, които помагат да се скрият следите от парични преводи, както и техническата невъзможност засегнатите потребители да анулират транзакциите си.

ФБР призовава хората да бъдат бдителни и „скептични към обещанията за инвестиции, които изглеждат твърде добри, за да са истина”. Агенцията също така препоръчва на потребителите да проверят предварително легитимността на инвестиционните платформи и да се опитат да използват независими портфейли за криптовалута за игри и инвестиции.

Коментари по темата: „ФБР разкри колко са кражбите на криптовалута”

добавете коментар...

  1. Еми

    Когато задклавиатурното у-во е некомпетентно, изпуснато безумно и лакомо то никакви файъруоли,антивирусни антиексплойт,антирансъмуер и пр. решения -никаква сигурност и защита не преде и копче.

Коментар