Лари Елисън за кратко изпревари Джеф Безос по богатство

Лари Елисън е най-големият бенефициент от поскъпването на Oracle в последните месеци (снимка: Oracle)

Най-добрата седмица на Oracle на фондовия пазар от 2021 г. насам увеличи нетното богатство на председателя на компанията Лари Елисън, който изпревари за кратко основателя на Amazon Джеф Безос и стане вторият най-заможен човек в света.

Нетното състояние на Елисън достигна 208,4 милиарда долара малко след отварянето на пазара в петък, но по-късно падна до 197 милиарда долара, според списъка на милиардерите в реално време на Forbes. Безос, който се позиционира като вторият най-богат човек в света през годините, притежава 204 милиарда долара. В момента над него е само главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск с 252 милиарда долара, отбелязва CNBC.

Акциите на Oracle затвориха на $162,03 в петък, след като доставчикът на бази данни повиши своите очаквания за приходите през фискалната 2026 г. и издаде “розова” прогноза до фискалната 2029 г. Компанията публикува прогнозни данни за приходите си на годишната конференция CloudWorld в Лас Вегас.

Котировките на Oracle се покачиха с 11% във вторник, след като компанията отчете тримесечни резултати, които надминаха очакванията. Акциите ѝ покоряват нови върхове и вече са нараснали с около 54% от началото на годината. Единствено производителят на чипове за изкуствен интелект Nvidia регистрира по-голям ръст, 141%, сред технологичните компании с голяма капитализация.

Елисън, един от основателите на Oracle през 1977 г., е най-печелившият бенефициент от бума. Той притежава около 40% от акциите в обращение, което го прави най-големият акционер в компанията. Възраждането на Oracle през последните години е резултат от подобряващата се позиция на компанията в облачната инфраструктура и нарастващото възприемане на нейните облачни бази данни.

Докато 60-годишният Безос и 80-годишният Елисън се борят за титлата на втори най-богат човек в света, преди броени дни компаниите им сключиха ново партньорство. В понеделник Oracle съобщи, че нейният софтуер за бази данни ще стане достъпен за клиентите на AWS за използване върху хардуера на Oracle, намиращ се в центровете за данни на Amazon.

През изминалата година Oracle изгради подобни партньорства с Microsoft и Google, другите две водещи компании за облачна инфраструктура. Елисън заяви пред анализатори тази седмица, че Oracle вече е на първо място в облака и в традиционните центрове за данни.

„Да можете да управлявате AWS, Microsoft и Google с Oracle Database е изключително важно”, каза Елисън. „Това абсолютно ще ускори растежа на базата данни в публичния облак. Но ние очакваме, че частните облаци ще превъзхождат значително публичните облаци, тъй като компаниите искат Oracle Cloud зад тяхната защитна стена, в своя център за данни, без съседи”.

Коментар