Там, където Apple не успя: Android таблетът става РС

В обозримо бъдеще таблетите ще се превърнат в пълноценен заместител на компютъра
(снимка: CC0 Public Domain)

Това, което Apple не можа да направи, е на път да го постигне Google. Таблетите с Android ще се превърнат в заместители на персоналните компютри, получавайки основната функционалност на Windows.

Google планира да вгради в Android пълноценен прозоречен интерфейс, същият като в десктоп платформата Windows. Той ще работи само на устройства с големи екрани, започвайки от таблетите. Така с едно просто решение Google ще направи това, което Apple не можа – Стив Джобс също искаше да превърне iPad в заместител на компютрите и лаптопите, но не успя да реализира тази идея.

Android, маскиран като Windows

Android, най-популярната мобилна операционна система в света с глобален пазарен дял от около 72% (по данни на StatCounter за август 2024 г.), скоро ще се превърне в пълноценен аналог на Windows, поне външно. Според портала Liliputing, в обозримо бъдеще Google ще въведе пълноценен прозоречен интерфейс в мобилната платформа.

Това нововъведение напълно ще промени потребителското изживяване и концепцията за многозадачност в Android – потребителите вече няма да превключват между приложения с помощта на отделно меню и ще отпадне нуждата от неудобни разделени екрани.

Всички необходими прозорци могат да се показват на екрана едновременно, с промяна на техния мащаб и местоположение на дисплея. Ще има дори локален аналог на лентата на задачите от Windows и даже отделно стартово меню, съдейки по икона на екранна снимка.

Заветите на Стив Джобс

Според Liliputing, нововъведението ще бъде достъпно за притежателите на Android устройства с големи екрани, тоест поне за тези, които използват таблет. Новият прозоречен интерфейс все още не е планиран да работи на смартфон, очевидно поради факта, че управлението на прозорци на сравнително малък дисплей не е много удобно.

Всъщност Google прави това, което Apple се опитваше да постигне още с първия iPad, който беше представен през 2010 г. лично от Стив Джобс. От самото начало Apple виждаше iPad като заместител на персоналните компютри и лаптопи и дори се опита да го позиционира като такъв за известно време, въвеждайки докинг панела от macOS и подобие на прозоречен режим в iPadOS. Но след 14 години планът все още не е проработил.

Ще трябва да почакаме малко

Google наистина иска да разпространи своята иновация до максимален брой устройства, но екосистемата на Android, за разлика от iOS, е много фрагментирана и колко бързо новата „функция” ще се разпространи по света не зависи от самата Google, а от производителите на устройства.

Вече можете да оцените Android, стилизиран като Windows, но само ако имате Google Pixel Tablet – той е пионер в това отношение. Трябва да инсталирате фърмуера на Android 15 QPR1 Beta 2 на устройството, но наименованието на версията показва, че пълноценният прозоречен режим все още не е достигнал етапа на стабилна Android 15 функция.

Прозоречният интерфейс първо ще стане наличен в таблетите Google Pixel Tablet
(снимка: Google)

Въпреки че в момента прозоречният режим е наличен само на един таблет в света, Google ясно намеква на разработчиците, че е добра идея да внедрят поддръжка за новия интерфейс в техния софтуер. Компанията активно ги насърчава да направят това, като е напълно уверена, че популярността на интерфейса с прозорци в Android ще нарасне значително в бъдеще.

Всичко ново е добре забравено старо

Google се опитва да представи прозоречния режим в Android 15 като нещо ново, но всъщност компанията въведе подобна функционалност още през 2016 г., макар и без особен успех. Android 7 включваше подобие на интерфейса на Windows, но тогава нито потребителите, нито разработчиците на приложения му се възхищаваха и в крайна сметка почти всички, включително самата Google, го забравиха за осем години.

Само няколко екипа започнаха да разработват отделни операционни системи с прозоречен интерфейс, базиран на Android от онези години. Някои от тези проекти отдавна са замрели, както може да се види в примера на многообещаващата Remix OS – обявена през януари 2016 г., системата достигна първата си бета версия до март 2016 г., но разработката ѝ беше прекратена през юли 2017 г., макар че вече имаше пълноценни джаджи, базирани на нея.

В същото време фърмуерът на Bliss OS все още съществува и се актуализира. Подобни решения имат Motorola и Samsung – последната, например, измисли специален режим Dex, който се намира в някои от нейните смартфони. Той се активира, когато устройството е свързано към специална докинг станция и външен монитор, и превръща Android в настолна ОС с прозорци и лента на задачите. Съдейки по това колко бързо споменаването на Dex изчезна от почти всички рекламни материали на корейския доставчик, тази функция не придоби широка популярност.

Сега всичко е сериозно

Експертите от Liliputing смятат, че Google най-накрая се заема сериозно с поддръжката на режима с множество прозорци в Android, след „само” 16 години от дебюта на платформата за смартфони. В допълнение към възможността да виждате няколко приложения на екрана наведнъж, този нов режим на гледане поддържа множество екземпляри на едно и също приложение, което ви позволява, например, да отворите две уеб страници в отделни прозорци на браузъра или да създадете нов текстов документ, докато все още гледате съществуващ такъв.

Новият режим ще позволи на потребителите да разглеждат множество приложения в прозорци, разположени едно до друг, или един прозорец може частично да покрива другия. В долната част на екрана ще има лента на задачите с меню за приложения, а в горната част на прозорците ще има бутони за затваряне и минимизиране. Освен това бутоните ще бъдат разположени вдясно, както е обичайно в Windows от десетилетия, а не отляво, както е в macOS.

Коментари по темата: „Там, където Apple не успя: Android таблетът става РС”

добавете коментар...

  1. Калин Димитров

    Samsung dex изобщо не е изчезнал като споменаване в рекламите на Самсунг. Авторът изглежда никога не го е ползвал. Също така таблетите на Самсунг няма (!) нужда да бъдат свързани с докинг станция и монитор – Dex се активира от Quick settings. Режимът е невероятно добър с множество настройки. Ползвам го на. Tab S9 Ultrа, а лаптопът ми събира прах.

  2. Anonymous

    В Harmony на Huawei това вече е реализирано.

Коментар