Грешката да се съхраняват музикални архиви на HDD

Твърдият диск се оказа не особено добро решение за съхранение на мастер-записи на музика
(снимка: CC0 Public Domain)

Значителен брой цифрови мастер-копия на музика, записани на твърди дискове през 90-те години на миналия век за последващо дългосрочно съхранение, могат да бъдат загубени завинаги. Всеки пети такъв диск се оказва неработоспособен в момента, в който стане необходимо извличане на аудио данни от него, според статистика на Iron Mountain. Изоставянето на магнитната лента, която се използва от десетилетия за тези цели, може да се окаже грешно решение.

Твърдите дискове (HDD) не отговарят на очакванията на аудио индустрията за надеждност. Опитът от употребата им показва, че те не са по-подходящи за дългосрочно съхранение на мастер-записи от магнитната лента, която беше широко използвана в миналото.

Според американската компания Iron Mountain, която предоставя услуги за архивиране на данни, включително на звукозаписната индустрия, приблизително 20% от твърдите дискове, закупени от клиенти през 90-те години на миналия век и след това попаднали в ръцете на нейни специалисти, се оказват напълно неработоспособни. Тази статистики трябва да е сигнал за събуждане за звукозаписната индустрия, отбелязва The Register.

„В нашата работа, ако открием вътрешен проблем с формат, има смисъл да уведомим всички”, казва Робърт Кошела, глобален директор на студийното развитие и стратегически инициативи в Iron Mountain, пред Mix. „Това може да звучи като рекламен трик [от наша страна], но не е. Това е призив за действие”.

Недостатъци на магнитната лента

През последните десетилетия твърдите дискове, заедно с цифровите инструменти за обработка и смесване на фонограми, бързо набират популярност и в резултат на това значително изместват традиционните аналогови устройства, включително магнитната лента на макара.

Сред недостатъците на лентата, които тласнаха професионалистите в индустрията да търсят алтернативи като твърдите дискове, е присъщото ѝ разграждане с течение на времето под въздействието на фактори на околната среда. В резултат на това, записите, съхранени върху магнитна лента, губят значително качество или стават напълно невъзстановими.

Например, повредата на лентата може да бъде причинена от разрушаване на свързващото вещество (Binder Degradation), което задържа магнитни частици на повърхността си, или деформация на гъвкавата основа, направена от синтетични материали (Substrate Deformation).

В допълнение, недостатъци на магнитната лента са нейната слаба устойчивост на повишени температури, да не говорим за способността ѝ да оцелее в близост до източници на открит огън. През 2008 г. в американското Universal Studios избухна пожар, в резултат на който бяха унищожени между 118 хиляди и 175 хиляди архивни мастер-касети, принадлежащи на Universal Music Group (UMG). Сред тях имаше оригинални записи от изпълнители, признати за световно наследство.

UMG се опита да оспори цифрите, публикувани от Ню Йорк Таймс, но тогавашният изпълнителен директор Лучиан Грейндж призна, че „загубата дори на една извадка от архивен материал е тъжна”.

Недостатъци на HDD и цифровото съхранение

Както показа тестът на времето, по-модерното оборудване, включително твърдите дискове, също има недостатъци. Първо, повечето твърди дискове по замисъл не са предназначени за дългосрочно съхранение на данни, като ясно доказателство за това е тъжната статистика от Iron Mountain.

Освен това твърдият диск е сложно електронно-механично устройство, състоящо се от магнитни пластини, които всъщност изпълняват функцията на носител за съхранение, и компоненти, които осигуряват компютърен достъп до съдържанието на пластината (контролер, набор от глави за четене и запис на информация, електрически двигател). Повреда в някой от тези компоненти води до практически гарантирана загуба на достъп до информацията, съхранена на диска.

Iron Mountain твърди, че може да извлича данни от всеки твърд диск, стига „устройството да се върти и да не е повредено”. Въпреки това днес много звукозаписни студиа и музиканти, които се обръщат към архивни записи в търсене на оригинали за последващо ремастериране, са изправени пред факта, че текущото състояние на HDD носителите не отговаря на тези критерии. Това важи дори в случаите, когато устройствата са съхранявани няколко години в условия на влажност и температура, които отговарят на индустриалните стандарти.

Друг, по-малко очевиден проблем при архивирането на музикални данни в цифров формат произтича от спецификата на съхранението на информация с използване на компютри. Данни от всякакъв тип, включително музика, могат да се съхраняват в различни формати, някои от които впоследствие ще остареят, а софтуерът за работа с тях, изоставен от разработчика, няма да работи на съвременни компютри.

По този начин, въпреки физическата безопасност на данните, възстановяването им във форма, подходяща за репликация и слушане, може да бъде трудно или дори почти невъзможно.

Магнитната лента остава актуална, HDD е разочарование

Американският облачен доставчик Backblaze от години събира и публикува статистики за неизправностите на HDD. В своя доклад от август 2024 г. компанията подчерта, че твърдите дискове, които притежава, са започнали да се повреждат значително по-често, т.е. така нареченият „годишен процент на отказ” (AFR) се е увеличил.

Същевременно, лентовите устройства LTO, предназначени за дългосрочно съхранение на данни, продължават да бъдат търсени. През 2023 г. общият капацитет на LTO касетите, доставени на пазара, възлиза на впечатляващите 152,9 екзабайта (EB). Американските компании HPE, IBM и Quantum са единствените три доставчика на LTO касети.

Производителите отдават повишеното търсене на техните ленти на бума на изкуствения интелект, който триото описва като вид работно натоварване, което генерира неструктурирани данни и може да „доведе до повишени изисквания за съхранение и разходи”.

Коментари по темата: „Грешката да се съхраняват музикални архиви на HDD”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Цифровите носители с NAND памет като SSD, usb flash и SD карти след около 10 години неизползване губят заряд и съответно всичко се заличава. Оптичните дискове пък деградират с времето дори само от влага, някой път. Millenial Disk и магнитна лента в правилна опаковка са може би топ за съхранение за дълго време.

  2. Wolf

    Нали има оптични носители.Има SSD дискове.Има USB памети и други.За къкво плачете?

  3. Хейтър

    На кривата ракета космоса и пречел. Всяка технология си има плюсове и минуси,като не си е свършил работата някой, друг бил виновен. Хардовете могат да съхранят информация без проблем,при повреда могат да се ремонтират. Те са доста по устойчиви от лентите, имат същите слабости като тях (температура, влага), има и шанс електрическата или механичната им части да пострадат, но това се ремонтира. Само при размагнетизиране или излагане на магнитно въздействие от външен източник на така наречената “пластина” в статията, която може да е една или няколко на брой във формата на диск не може да се възстанови информацията. А това се оправя със запазване на допълнително копие на друг носител и периодично копиране на по нов носител. Самото копиране става бързо, но като го мързи някой и започва да пише подобни статии и да се оправдава.

Коментар