Магнитната лента за съхранение отново е на мода

Технологията за съхранение на ленти датира от 30-те години на миналия век
(снимка: CC0 Public Domain)

Засилено търсене на лентови устройства (Linear Tape Open, LTO) се наблюдава на световния пазар. Според статистика на анализаторската компания Trend Focus, през 2022 г. продажбите на такива устройства са се увеличили с 14% на годишна база, въпреки факта, че повечето хора не само не ги използват за съхранение на данни, но дори не знаят за тяхното съществуване.

14% е впечатляващ ръст за високоспециализирани устройства като магнитните ленти. За сравнение, твърдите дискове, за които много повече хора са чували, продължават да губят позиции през 2022 г., като продажбите им са намалели с 40% в сравнение с 2021 г.

Все пак анализаторите прогнозираха ръст от 17% за 2022 г. През настоящата година се очаква продажбите да скочат с 13% спрямо 2022 г. Експертите на Trend Focus смятат, че LTO продажбите ще се увеличават до 2027 г., но ще забавят темпо на фона на нарастващото разпространение на облачните услуги. Последните работят главно на твърди (HDD) и полупроводникови дискове (SSD).

Лентовите устройства могат с право да се считат, ако не за най-старите компютърни носители за съхранение, то поне за едни от тях. Технологията за съхранение на ленти датира от 30-те години на миналия век, но първоначално е била използвана за аудио записи. Първото използване на лента за съхраняване на компютърна информация е от 1951 г.

За какво се използват лентите днес

Основната употреба на лентовите устройства е за архивиране и дългосрочно съхранение на гигантски обеми данни. Отличителна черта на LTO е, че те могат да съхраняват информация в продължение на години без риск от загуба и освен това са по-малко засегнати от външни фактори. Например, спадът на напрежението може да унищожи както SSD, така и HDD, които също така са уязвими на падане, дори от малка височина.

Целевата аудитория на LTO не са обикновените потребители и облачните услуги, а преди всичко големи и средни предприятия. Такива компании обикновено трябва да пазят резервни копия на впечатляващо количество информация, включително отчети. Облачните услуги също използват ленти, но основно за съхраняване на информация, до която почти никой никога няма достъп.

Най-големите производители на лентови устройства са американските компании IBM, HPE и Quantum. Всички те отчитат нарастващи продажби и тенденцията очевидно няма да се промени през следващите години, тъй като изискваният обем за съхранение на данни в компаниите също се увеличава.

Повече обем за съхранение

Основните потребители на лентови устройства очевидно не пестят от покупките си. Поглед върху общия обем показва се значително увеличение. И не става въпрос за стотици или дори хиляди терабайти в световен мащаб. Общият обем на продадените лентови устройства през 2022 г. е около 79,3 екзабайта (1 екзабайт, EB, се равнява на 1 милион терабайта)!

За сравнение, през ковид годината 2020 този показател беше на ниво 52,08 ЕБ, а през 2021 г. – 69,7 ЕБ. До 2027 г., според прогнозите на Trend Focus, обемът ще се увеличи до 207,1 EB. В сравнение с 2017 г. (50,2 EB), това ще бъде четирикратно увеличение.

С течение на времето, според експертите, продажбите на LTO като брой може да започнат да намаляват, тъй като на пазара се появяват по-обемни модификации. Работата в тази посока е в ход – така например, през септември 2021 г. бяха показани устройства и стримери по най-новия стандарт LTO-9. Деветото поколение лентови касети вече съхраняват до 45TB данни и поддържат скорости до 1000 MB/s, далеч надминавайки днешните твърди дискове.

Коментар