Съкращенията застигнаха и Microsoft – 10 000 ще загубят работата си

Организации по цял свят оптимизират дигиталните си разходи, за да правят повече с по-малко (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft обяви, че планира да съкрати 10 000 служители като част от по-мащабни мерки за намаляване на разходите. Изпълнителният директор на компанията Сатя Надела обсъди съкращенията на работни места на тазгодишния Световен икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария.

„Никой не може да се противопостави на гравитацията, а гравитацията тук е икономическият растеж, коригиран спрямо инфлацията“, каза Надела.

В нота, изпратена до служителите, CEO-то на Microsoft нарече подобни решения „трудни, но необходими“, и посочи, че въпросните 10 000 работни места, които ще бъдат съкратени, представляват по-малко от 5% от общата работна сила на компанията.

„Живеем във времена на значителни промени и докато се срещам с клиенти и партньори, няколко неща стават ясни“, заяви Надела. „Първо, след като видяхме, че клиентите ускоряват дигиталните си разходи по време на пандемията, сега наблюдаваме как те оптимизират дигиталните си разходи, за да направят повече с по-малко“.

В допълнение към съкращенията, които ще бъдат завършени до края на третото тримесечие, Microsoft предвижда промени в своето хардуерно портфолио и създаване на „по-висока плътност в своите работни пространства“. Като цяло тези промени би трябвало да се отразят във финансовия резултат за Q2 на фискалната 2023 година.

Microsoft не е единственият технологичен гигант, който предприема драстични действия в отговор на продължаващите икономически предизвикателства. Amazon обяви план за съкращаване на 18 000 служители, а Salesforce съобщи, че съкращава 10% от работната си сила. Facebook планира най-мащабните си съкращения в своята история – на 11 000 служители.

Коментари по темата: „Съкращенията застигнаха и Microsoft – 10 000 ще загубят работата си”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ехаа Иван съм написал. Нещо ме е хванала вечрна дрямка сигурно. Йордан имам в предвид. Йорданчо, бамбашка хейтърчето и експерт по печатане на пари, програмистки заплати и радост като чуе, че някъде засилили бачкаторите обратно към офиса.

    И ХА, малко поне се замисли, че в много случаи, ако не са тези “които най-вече служат в процеса да зарибяват клиенти”, онези отзад в халето ще си папат онуй. Честно, не знам на кои планети живеете.

  2. Фофу

    Пърха от кеф милото хейтърче Иван. Не моглъл да стане програмист и сега всеки път като чуе за програмистки заплати и му се подува жлъчката от яд.

    Или е някой Бг работодател дето все иска бачкаторите да са му на разположение в офиса (както неведнъж е казвал) и трудно преживява да брои яки пари на работниците си.

  3. ха

    Йордан, то програмистите може би са си най-малко съкращаваната група служители. Съкращават се тези, които най-вече служат в процеса да зарибяват клиенти. Те вече не са толкова ефективни, защото хората вече не са склонни да плащат за ненужни неща…

  4. Йордан

    Хайде сега да ги видим ИТ специалистите, които уж са толкова търсени 🙂 Идва краят на големите заплати, ми се струва.

Коментар