Глобалната енергийна криза ни „събужда“ за термопомпите

2022-2023 ще са години на рекорден ръст при новите инсталации на термопомпи, очаква Международната енергийна агенция (снимка: CC0 Public Domain)

На фона на глобалната енергийна криза мнозина търсят ефективно решение за отопление, което да не им коства „цяло състояние“. Това рязко повиши интереса към термопомпите. Продажбите на термопомпи в световен мащаб ще скочат до рекордни нива през следващите години, прогнозира Международната агенция по енергетика в нов специален доклад, публикуван в края на 2022 г.

Вълшебството на този род системи е забележително: те абсорбират топлина от околната среда, например от въздуха или от земните недра, и я вкарват в обитаемото пространство – дом или офис. Топлината се пренася от външната среда посредством дълга верига от тръби, пълни с течност, сходна с тази в охладителните системи на климатиците или хладилниците. Вътре в дома топлината се разпределя чрез радиатори или серпентини, вградени в пода (подово отопление), като може да се подгрява и битова гореща вода.

Термопомпите са свръхефективно и щадящо климата решение, което помага на потребителите да спестяват пари за отопление. Вярно, нуждаят се от електричество, за да работят. Но за всеки киловат електроенергия термопомпите осигуряват поне 3 киловата топлинна енергия. Друга съществена полза е намаляването на зависимостта от горива. Не е за подценяване и комфортът: отоплението е приятно, тихо, равномерно, а и не цапа обитаемите пространства.

Бързо растящ пазар

Пазарът на термопомпи се разраства силно през последните години. Продажбите в световен мащаб са нараснали с близо 15% през 2021 г., според МАЕ. Това е двойно повече от средното за последното десетилетие. Водеща роля има Европейският съюз, където този сегмент е отбелязал ръст от около 35% през 2021 г.

За продажбите през 2022 г. се очаква да достигнат рекордни нива в отговор на глобалната енергийна криза, особено в Европа, където някои страни отбелязват изумителен скок на продажбите. В Германия, например, продажбите са скочили с 53% през 2022 година, по данни от нов доклад на асоциацията на отоплителната индустрия BDH и асоциацията на термопомпените фирми BWP.

Годишните продажби на термопомпи в ЕС могат да нараснат до 7 милиона до 2030 г. – в сравнение с 2 милиона през 2021 г., според МАЕ. Това със сигурност ще се случи, ако правителствата успеят да въведат стимули, чрез които да постигнат своите цели за намаляване на емисиите и подобряване на енергийна сигурност.

Отоплението на сгради представлява една трета от търсенето на газ в ЕС днес. Термопомпите биха могли да намалят това търсене с близо 7 милиарда кубични метра през 2025 г.

Нужда от държавна подкрепа

„Термопомпите са незаменима част от всеки план за намаляване на емисиите и използването на природен газ и неотложен приоритет в Европейския съюз днес“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „Технологията е изпитана и тествана дори в най-студения климат“. По думите му, правителствата трябва да подкрепят навлизането на тази технология в момент като настоящия, когато отоплението на домовете на хората е затруднено заради енергийната криза.

Освен топлина термопомпите осигуряват на домакинствата енергийна независимост
(снимка: CC0 Public Domain)

Основната причина за нуждата от държавна помощ е цената на термопомпите. Те обикновено струват по-малко през целия си жизнен цикъл в сравнение с която и да е друга технология за отопление и имат много висока ефективност. Първоначалната инвестиция за внедряването им обаче е голяма. Това прави инсталациите непосилни за много от домакинствата.

Необходима е подкрепа чрез държавната политика, за да се помогне на потребителите да преодолеят високите първоначални разходи за термопомпите, подчертава шефът на МАЕ. Финансови стимули за този род технологии вече се предлагат в над 30 страни, които заедно покриват повече от 70% от търсенето на отопление днес. Много от тях също така предоставят допълнителна подкрепа на домакинства с ниски доходи, където спестяванията на енергия от термопомпа могат да бъдат значителни, вариращи между 2% и 6% от дохода на домакинството.

Освен за домакинствата, термопомпите могат да осигуряват топлина и за някои промишлени сектори, особено в хартиената, хранително-вкусовата и химическата индустрия. Само в Европа са идентифицирани близо 3000 съоръжения от въпросните три сектора, където могат да бъдат инсталирани 15 гигавата термопомпи за замяна на сегашните котли на природен газ.

Бизнес-възможности

Почти всички големи и не толкова големи производители на битова техника и електроника вече правят стъпки в посока развитие на бизнеса с термопомпи. Показателно е, че дори Google X реши да навлезе в това пространство с дъщерното си дружество Dandelion, което прави своите първи стъпки в САЩ. Иновацията в този случай касае сондирането за геотермална топлина.

Вместо скъпи сондажи, Dandelion разработва геотермален вид „лапараоскопска хирургия“ за термопомпи. Това минимизира разходите за първоначалната инсталация и намалява смущенията, защото за домакинството няма да е нужно да разкопае целия си двор и да се бори с „лунния пейзаж“, който обичайно остава след направата на сондажите за термопомпената система.

Недостиг на квалифицирани специалисти

Бързото разрастване на термопомпения бизнес създава и някои предизвикателства. Търсенето на квалифицирани специалисти е интензивно, а недостигът на кадри е крещящ. Във Великобритания, например, има само 3000 квалифицирани топлинни инженери, които могат да инсталират подобен род системи, а оценката на местната индустрия е, че са необходими около 27 000 души.

Доставката и инсталирането на термопомпи в световен мащаб може да изисква над 1,3 милиона работници до 2030 г., според МАЕ. Това значи почти тройно повече хора, отколкото са необходими към днешна дата, и тежък недостиг на квалифицирана работна ръка.

Специалните програми за обучение и включването на термопомпите в курсовете за водопроводчици и електроинженери биха могли да помогнат за намаляване на този тежък дефицит, според енергийната агенция.

Инвестиция в бъдещето

Освен топлина, какво друго ни купува термопомпата за парите, които трябва да вложим? На първо място това е енергийна независимост – откъсване от болките на постоянно растящите цени на горивата, намаляване на зависимостта от междудържавни договорености и глобални конфликти.

Но наред с това термопомпата е решение с минимални въглеродни емисии. Ако се захранва от „зелена“ електроенергия, такава система е на практика нулевовъглеродна. А това значи, че инвестицията в термопомпа днес е инвестиция в живота на нашите деца и внуци утре.

Коментари по темата: „Глобалната енергийна криза ни „събужда“ за термопомпите”

добавете коментар...

  1. Админ

    “… какво им пречи просто да вдигнат цената на тока БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ? …”

    Да видим. Как ще коментираш факта че например Аурубис пуснаха 10MW солари, отчетоха огромен финансов ефект и сега правят още 15MW. Великобритания вече има дни със 100% ВЕИ, главно “перки”. И инвестициите в тази област растат с двуцифрени темпове. Защото е изгодно. В момента (при тези цени на енергията) солара се “избива” за около 7 години. Можеш ли да ми покажеш такава възращаемост другаде, и то при на практика нулев риск, защото е 100% сигурно че ток на едно предприятие ще му трябва и след 100 г. И т.н. и т.н. “Държавните жицци” са на умиране, от което енергийната мафия (и страни от типа на Русия, Саудитска Арабия и т.н.) им се свиват топките.

  2. Бивш войник

    Много интересни виждания за ТП… а и за електрическия ток… тук засмърдя на зелени чорапи и водка… този вид явно късогледство не се коригира с очила, а с нулева поносимост от обществото. Колко е трудно да разберете, че електрическият ток от времето на Никола Тесла е най-популярната алтернатива за оцеляване на нашата популация. Този, който обели дума срещу това е или пълен идиот, или проститутка на сводника със свински очички от Кремъл, или се самозодоволява на картинка с пейзаж от Саудитска Арабия. Най-тежкото за човечеството в момента е да се научи да чете отново, прави анализи и следи пазарите на ТП, а не да зяпа ТикТок и откровени воайорски сайтове. Този, който чете ще бъде светлинни години пред другите… в своята самота и нещастие…!

  3. Чиста проба ала бала

    Цена над 50 цента за киловатчас в Германия в момента с тенденция нагоре…. Термопомпата ако не е на сондаж или подобно решение плюс добра изолация не е изобщо решение на каквото и да е било. Като добавим и претоварване на мрежата си е проблем.

  4. бай Иван

    А защо пък сондажи чак – то хептен ще се откажат хората. Има си вече термопомпи въздух/вода с достатъчна ефективност при ниски вънни температури – взима си енергия от въздуха отвън и си топли вода в радиатори, подово, бойлер и т.н.

  5. :o)

    тук пише някои откровени измислици или платени глупости

    На първо място това е енергийна независимост – откъсване от болките на постоянно растящите цени на горивата, намаляване на зависимостта от междудържавни договорености и глобални конфликти.

    Пълни глупости – термопомпата работи на ТОК. Този ток се прави или от Ядрени централи или от Въглища или от Газ. Нищо не е “зелено” и нищо не е откъснато.
    Когато им намалее потреблението на газ и петрол, какво им пречи просто да вдигнат цената на тока БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ? Нищо не им пречи.
    Зависимост от нищо не отпада, без да си имаш собствена соларна централа.
    А такава, както се оказва не стигат 1-2 панела на покрива за 1 дом.

    Така че сме далече от независимост в какъвто и да е мащаб.

Коментар