Литва ще произвежда чипове с тайванска помощ

Литва има амбиции да стане фактор в полупроводниковата индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичната компания Teltonika възнамерява да построи завод за производство на чипове в Литва. Очаква се предприятието да бъде изградено с помощта на специалисти и технологии от Тайван и да заработи през 2027 г.

Тайван е обещал на Литва да й помогне да устои на китайския икономически натиск, който започна, след като страната, противно на мълчаливо приетата практика в почти целия свят, позволи на Тайван да отвори посолство във Вилнюс през ноември 2021 г., отбелязва Ройтерс.

Според Teltonika, решението за започване на производство през 2027 г. е част от план за партньорство с Тайванския изследователски институт за индустриални технологии (ITRI) – проект, оценен на 14 милиона евро, включително безвъзмездна помощ от 10 милиона от тайванското министерство на външните работи.

Възможността за сътрудничество на Тайван със страните от Източна Европа, включително Литва, в производството на чипове беше обсъдена в края на 2021 г. Литовските власти вече обявиха намерението на страната да стане фактор на пазара за полупроводници.

Според представители на литовското правителство, Тайван ще помогне на страната да върви бързо напред, да се изравни с най-силните играчи в света и да постигне амбициозни цели. Но размерът на финансирането не предполага силна позиция на Литва в полупроводниковата индустрия.

Китай, в отговор на действията на Литва, официално понижи нивото на дипломатическите си отношения с Вилнюс, на практика спря търговията с нея и оказа натиск върху мултинационалните компании да я изключат от веригите си за доставки. Европейският съюз, от своя страна, оспори действията на Китай чрез Световната търговска организация (СТО), обвинявайки Китай в дискриминационни търговски практики срещу своя член.

По един или друг начин обемът на литовската търговия с Тайван през 2022 г. се увеличи с една трета. В допълнение към сделката за полупроводници бяха подписани и други споразумения.

Така например, производителят на соларни модули SoliTek обяви заем от 8 милиона евро от тайванската Eximbank, докато биотехнологичният стартъп Oxipit ще получи инвестиция от 3,5 милиона евро от Taiwania Capital. Дали подобни инвестиции ще помогнат в борбата с китайския бойкот ще се види през следващите години.

Коментар