Най-бързият любителски дрон в света постави рекорд на Гинес

Самоделен дрон лети с над 350 км/ч, постави Гинес-рекорд (снимка: екран от видео)

Състезателните квадрокоптери са изключително леки, бързи и подвижни, но обикновено не развиват кой знае каква скорост. Машинният инженер и любител Райън Ладеман изгражда свои собствени конструкции, за да прекрачи границите на познатото. Сега вече негов рекорд за скорост е вписан в книгата на Гинес.

Дронът XLR V3 на Ладеман, тежащ само 490 грама, изглежда малко по-различно от повечето квадрокоптери, но не чак толкова, че да не може да защити честта на тази категория устройства. Там, където повечето апарати имат четири витла и четириъгълно тяло, частите на XLR са подредени вертикално. Обвити са в аеродинамична „опаковка“, подобна на куршум. Моторчетата също имат собствени гондоли, подобни на куршум, окачени към основното шаси с тънки опори с ниско съпротивление.

Летящото устройството може да се издигне и да кръжи като обикновен квадрокоптер, но когато дойде време за бързо движение, пилотът го ориентира хоризонтално и натиска газта. Машинката се изстрелва светкавично.

Ладеман казва, че неговото персонализирано шаси, вътрешно оформление и конструкция са тайната съставка на успеха. Иначе електрониката е съвсем обикновена и стандартна. Инженерът е описал конкретните компоненти на XLR V3 в публикация в своя сайт и услужливо е вградил и линкове към продуктите, така че желаещите да могат да ги намерят и купят. В крайна сметка машинката е коствала на Ладеман около 400 щатски долара.

За отчитане на официален световен рекорд, машината трябва да лети хоризонтално в две противоположни посоки, така че да отхвърли каквато и да е помощ от вятъра. Височината се поддържа равномерна. Пиковата скорост не е важна; скоростта на всяко преминаване е записана като средна скорост за разстояние от поне 100 м, а след това двете скорости в противоположни посоки са осреднени за установяване на окончателното число.

И така, през ноември Ладеман, професионален свидетел и малка група ентусиасти се събраха в Скотсдейл, Аризона, след което XLR V3 постави нов световен рекорд за скорост на квадрокоптер, записан в книгата на Гинес: 224 мили в час или 360,5 километра в час. Рекордът е утвърден официално и е кулминацията на проект, който Ладеман е започнал още през 2016 г.

Коментар