Заработи най-големият в света маховик за съхранение на ток

Бързо и ефективно, съхранението на енергия чрез маховик може да изиграе ключова роля в новото поколение енелектроенергийни мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Китай свърза към електропреносната си мрежа своя първи широкомащабен самостоятелен проект за съхранение на електроенергия чрез маховик. Той се намира в град Чангжи, провинция Шанси.

Съоръжението с изходна мощност от 30 MW е оборудвано със 120 високоскоростни магнитно-левитационни маховика. Всеки 10 маховика образуват модул за съхранение на енергия и регулиране на честотата, а всичките общо 12 модула за съхранение на енергия и регулиране на честотата образуват масив, който е свързан към електрическата мрежа при ниво на напрежение 110 kV.

Изграждането на електрическата станция за съхранение на електроенергия чрез маховик „Динглун“ стартира през юли миналата година. Строителните работи бяха извършени от две държавни корпорации.

Проектът се определя като първото по рода си използване на „полузаровена подземна система от кладенци, предназначена да осигури безопасна среда за работа, хидроизолация, охлаждане и поддръжка на маховика“.

Технологията за съхранение на енергия чрез маховик е форма на механично съхранение на енергия, която работи чрез ускоряване на ротор (маховик) до много висока скорост и поддържане на енергията в системата като кинетична енергия. Използва се двигател за управление на скоростта на устройството в зависимост от потреблението на енергия.

Когато има излишък от електричество, моторът ускорява маховика, за да постигне по-висока скорост. Колкото по-бързо се върти, толкова повече енергия съхранява. Обратно, маховикът се забавя, когато търсенето се увеличи, освобождавайки повече кинетична енергия, която мрежата да преобразува в електричество.

В сравнение с други технологии за механично съхранение на енергия, като например помпените ВЕЦ или сгъстения въздух, съхранението чрез маховик има по-висока енергийна плътност и мощност, по-висока ефективност и по-бърза реакция.

Типичната система за съхранение на енергия с маховик може да постигне нива на ефективност от над 80% при стандартен цикъл на зареждане и разреждане и над 85% в системи, които използват технология за магнитна левитация.

Съхранението на енергия чрез маховик не е често споменавано в контекста на екологията и устойчивостта, но всъщност е дългогодишно доказан метод за съхранение на електричество. На фона на нарастващото търсене на стабилни съоръжения за съхранение на енергия технологията на маховика се разви значително през последните години.

Макар че съоръженията за съхранение на енергия с маховик изискват значителни инвестиции, за да бъдат комерсиализирани в мащаб, техният експлоатационен живот от 25 години наред с ниските им изисквания за поддръжка ги правят относително рентабилно решение.

Въпреки предимствата си, технологията за съхранение на енергия чрез маховик остава недостатъчно използвана.

Коментари по темата: „Заработи най-големият в света маховик за съхранение на ток”

добавете коментар...

  1. Никола Панайотов

    Съхранение на енергия с маховик е правена още преди 60г.В Южна Африка са правели Жиробуси с маховик зареждащи на крайни станции.Сега супер маховиците работят в Вакуум на над30х.об.мин.направенинда от навита многожилна тел.

  2. Да

    На всички депутаа по една лопата по главата удри удри и да си ходят на село цървули гадни усраха София и кой че чисти сега е

Коментар