Има начин Windows приложенията да работят с 50% по-бързо

Нововъведение в инструментите за разработка Windows App SDK обещава по-бързи и по-компактни приложения (снимка: Microsoft)

Много потребители на Windows страдат от бавна работа на приложенията, по различни причини – било то заради слаб хардуер, задръстване с програми или несъвършенства на самата операционна система. Но ето, че Microsoft намери начин да направи приложенията за Windows 50% по-бързи и същевременно да намали размера им до 8 пъти.

“Вълшебният инструмент” за тази цел е Windows App SDK, който се сдоби с поддържа на технологията Native AOT. Благодарение на това, Windows приложенията, създадени с помощта на този инструмент за разработване, стартират много по-бързо и заемат по-малко дисково пространство. В частност, това важи за приложенията „Връзка с телефона” („Phone Link”) и „Снимки” („Photos”) в състава на Windows 11.

По-бързи и по-леки Windows приложения

Microsoft пусна предварителна версия на Windows App SDK 1.6, която може да направи съвременните Windows приложения значително по-бързи и по-икономични – ако разработчиците поискат това, отбелязва специализираният портал Windows Latest.

Windows App SDK (по-рано известен като „Project Reunion”) е набор от инструменти за създаване на модерни Windows приложения. Той включва библиотеки WinUI 3 за изграждане на графичния потребителски интерфейс, WebView2 за уеб съдържание, MSIX за пакетиране на приложения и MRT Core за управление на ресурсите.

Като част от Project Reunion, обявен от Microsoft на конференцията за разработчици през май 2020 г., компанията планира да осигури безпроблемна интеграция между програмния интерфейс (API) на Win32 и Universal Windows Platform (UWP), предоставяйки единна платформа за разработка с обратна съвместимост.

Благодарение на новите инструменти, разработчиците на софтуер получиха възможност да създават приложения, които ще работят на всяко устройство с Windows 10 (по-късно с Windows 11), независимо от вида на хардуерната платформа и конкретната версия на операционната система. Предполагаше се, че съществуващите приложения също могат да бъдат адаптирани към новия модел.

Приложения с вроден дефект

Почти всички съществуващи приложения, създадени с помощта на Windows App SDK, обаче се характеризират с бавно стартиране или липса на гладкост в графичния интерфейс – това е особено забележимо при взаимодействие с бутони или други контроли.

По-рано се появиха информации за проблеми с производителността в стандартни приложения на Windows 11 като „Phone Link” и „Photos”. По-специално, оплакванията бяха причинени от бавното стартиране на такива привидно прости програми, с дълго изчакване прозорецът с началния екран да изчезне и да се появи основният прозорец на приложението.

Microsoft вероятно е била наясно, че приложения като Photos трябва да стартират почти мигновено на модерен хардуер. Затова след септемврийската актуализация на Windows, стана възможно да се конфигурира автоматично стартиране на Photos във фонов режим, така че следващия път, когато потребителят се обърне към програмата (която вече е в паметта), тя ще отговори на заявката по-бързо, отколкото по време на “студен” старт.

Бавното стартиране не е единственият проблем с приложенията, създадени с помощта на Windows App SDK. Програмите от този тип се характеризират и с известна „тромавост” по време на работа, отбелязва Windows Latest.

Съвременните Windows приложения често използват интегрирано уеб съдържание (за това е отговорна средата за изпълнение Edge WebView2) – например, в преработения имейл клиент Outlook, което се отразява негативно на отзивчивостта на интерфейса на програмата и води до консумация на значително повече RAM, в сравнение с традиционните Windows приложения.

Вградена AOT поддръжка

Започвайки с Windows App SDK версия 1.6 Preview 2, инструментариумът вече поддържа собствена AOT компилация (компилация на код преди изпълнение на програмата) на .NET Core приложения. Пакетираните по този начин приложения се отличават с по-висока скорост на стартиране и по-малък „апетит” за памет.

Първоначалните вътрешни тестове, проведени от специалисти на Microsoft, показват, че приложенията, преработени в съответствие с подхода Native AOT, стартират 50% по-бързо, в пакетирана форма (MSIX) те заемат до осем пъти по-малко място за съхранение, а в самостоятелен формат (когато приложението включва всички зависимости, необходими за работа) – до два пъти по-малко място.

Но съществуващите съвременни приложения за Windows 11 няма да работят по-бързо, благодарение само на тази промяна – необходимо е известно усилие от страна на техните разработчици. Ще очакваме това преди всичко от самата Microsoft, която вероятно ще оптимизира приложенията Phone Link и Photos.

Коментар