Норвегия е първата страна с повече е-коли отколкото бензинови 

Във всички градове на Норвегия има безплатни зарядни станции за е-коли
(снимка: CC0 Public Domain)

Норвегия стана първата държава в света с повече електрически превозни средства, отколкото бензинови автомобили, сочи официалната статистика от скандинавската страна.

Броят на електрическите автомобили по пътищата на Норвегия е надхвърлил броя на бензиновите коли. По данни на Норвежката пътна федерация (NRF), от 2,8 милиона регистрирани частни автомобили 754 303 са напълно електрически, докато 753 905 имат бензинов двигател. Страната планира напълно да се откаже от продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2025 г.

Норвегия, с население от 5,5 милиона души, си постави амбициозната цел да стане първаата държава в света, която напълно ще прекрати продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, отбелязва BBC.

Увереността в изпълнението на този план се подхранва от широко разпространените данъчни облекчения и други стимули за купувачите на електрически автомобили, финансирани до голяма степен от приходите от нефтената и газовата промишленост.

Интересното е, че в ранните дни на зеленото движение норвежките екологични активисти дори наеха популярната музикална група А-ха, за да повишат осведомеността за предимствата на електрическите автомобили.

Преходът към чисти технологии се подкрепя от държавен инвестиционен фонд от над 1,7 трилиона щатски долара, който служи като “въздушна възглавница” в случай, че петролните резерви на страната се изчерпят. Този фонд се нарича още „пенсионен фонд за черни дни” и включва освобождаване от данък на купувачите на електромобили.

Въпреки постигнатия напредък, Норвегия все още има място за подобрение. Освен това не може да се каже, че дизеловите автомобили са изчезнали – те са почти милион. Продажбите им обаче спадат бързо, отбелязва Норвежката пътна федерация. Девет от десет нови коли, продадени в Норвегия, са електрически, според данни от индустрията.

Тази популярност на електрическите автомобили се обяснява с активната подкрепа от властите. По-специално, в много градове в Норвегия електрическите автомобили могат да паркират безплатно, а собствениците им са освободени от плащане на градски такси.

Трябва да се отбележи, че докато в други страни шофьорите на електрически автомобили се оплакват от липсата на зарядни станции, в Норвегия безплатни зарядни устройства има във всички градове – само в Осло те са 2000.

Коментари по темата: „Норвегия е първата страна с повече е-коли отколкото бензинови ”

добавете коментар...

  1. мхм

    Ако нямаше 9 месеца зима, отивах там да живея.

Коментар