Microsoft подготвя иновация в облачното съхранение

Търсенето на евтино, устойчиво съхранение на данни никога не е било по-голямо
(снимка: Microsoft)

Изследователското подразделение Microsoft Research, базирано в Кеймбридж, Масачузетс, разработва прототипи на системи за облачно съхранение от следващо поколение. Същият екип на ИТ гиганта от Редмънд стои зад проекта Project Silica, в рамките на който бяха създадени носители за съхранение на данни в продължение на 10 хиляди години.

В описанието на една от свободните позиции се говори за създаване на “по-горещи носители” за архивно съхранение. По-специално компанията споменава, че скорошният напредък в AI и машинното обучение променя фундаментално възможностите в много области, включително разработването на нови материали, създаването на научни симулации, обработка на сигнали и др.

От кандидата се изисква да има докторска степен по компютърни науки или компютърно инженерство или еквивалентен опит в научноизследователска и развойна дейност в областта на съхранението, операционните системи, мрежите, разпределените системи и др.

Новите подходи предефинират възможностите на облачното съхранение в ерата на енергийно-ограничените центрове за данни – търсенето на евтино, устойчиво съхранение на данни никога не е било по-голямо, отбелязва Datacenter Dynamics.

Като част от новия проект изследователите от Microsoft възнамеряват да въведат иновации на ниво медии и методи за запис и четене на информация. Проектът ще изисква „изобретяване на нови изследователски методи”, за да се оцени бързо как промените във физическия слой ще повлияят на ключовите показатели за ефективност на съхранението.

Изграждането на ефективна система от нулата също включва решаване на по-традиционни проблеми – оценка на натоварванията, планиране на запис и четене на данни по оптимален начин, ефективно поставяне на информация върху носителя, коригиране на грешки и защита на данните от изтриване.

Ръководител на проекта е Ричард Блек, който преди това е работил по инициативата Pelican – под негово управление компанията се опита да създаде най-евтиния масив от дискови устройства.

Коментар