Всяка стена може да бъде и батерия

 

Какво би се получило, ако строителните материали служат същевременно и като батерии? Нюйоркската компания Paper Battery Company (paper battery – в превод – хартиена батерия) се е заела да реализира тази идея, предаде GreenTech.bg.
Строителните компании могат да използват нейния „батериен“ материал, който се предлага на листове и в голямата си част представлява хартия, за да превръщат стените на домовете в акумулатори. Технологията е разработена от екипа на проф. Пуликел Аджаян.
Сградите сами по себе си могат да служат като батерии с висок капацитет, като съхраняват енергия за битови нужди, смятат в компанията. Този подход има предимството, че акумулаторните устройства не заемат допълнително място в жилището.
В същото време стените на сградите представляват достатъчно голям обем сами по себе си и могат да съхраняват доста енергия. Един средно голям покрив например, използвайки технологията на Paper Battery, може да презарежда батериите на електрическия автомобил всяка вечер.
След като зареди батерията на возилото, гъвкавият материал може да се използва да захранва някой от уредите в дома. Капацитетът му е 20-30 ватчаса на квадратен метър, което значи, че един квадрат може да захранва една електрическа крушка за един час.
Paper Battery Company разработва листовете чрез използване на технология за отпечатване на метално мастило, вграждайки най-добрите постижения от последните пет години в областта на е-мастилата, RFID и среброто. От компанията подчертават, че това, което правят, е иновативен дизайн, а не някакъв нов материал.
Целулозата е основният материал в енерго-съхраняващите листове на Paper Battery Company. Те могат да се полагат навсякъде – по външната повърхност на стените на къщите, по покривите, дори по външните повърхности на чанти, куфари, кутии. Според компанията, вредните въздействия от този вид батерии клонят към нула.
Листовете могат да се направят така, че да са напълно биоразградими. Това би ги направило интересни за приложение в медицината.
Paper Battery Company e млада компания, която се опитва да направи голям бизнес с иновационна „зелена“ технология. Нейният напредък се дължи не само на добрата идея, но и на солидно финансиране от бизнес-ангели.
 

Коментар