Европа може да остане без AI функциите на Apple

Изкуственият интелект на Apple е под въпрос за потребителите в ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейците може да останат без изкуствения интелект на Apple, по-конкретно набора от функции „Apple Intelligence”, който ИТ гигантът от Купертино вгради в новите си смартфони. Причината за това е, че Apple не е съгласна с правилата на ЕС за регулиране на AI.

Редица големи компании, включително OpenAI, Microsoft и Google, обещаха да спазват правилата, дефинирани от закона за изкуствения интелект на ЕС, но Apple не е сред тях. Производителят на iPhone не бърза да приеме регулациите и може да се откаже да предлага функциите Apple Intelligence в Европейския съюз.

Apple заяви, че „работи” с регулаторите на ЕС, за да предостави на потребителите в региона достъп до функциите на Apple Intelligence. Засега обаче няма признаци, че компанията е тръгнала действително в тази посока.

Любопитно е, че новите правила за регулиране на AI сегмента са договорени със 115 компании. Много от тях са сред най-големите играчи на пазара за изкуствен интелект. Adobe, Amazon, Google, Microsoft, OpenAI, Samsung и Snap се съгласиха да спазват действащото законодателство.

„Инициативата на ЕС за въвеждане на мерки за контрол на изкуствения интелект започна трудно в сряда, тъй като технологичните гиганти Meta и Apple отказаха да се съобразят”, отбелязва Политико, позовавайки се на свои източници.

„Всички компании и индустрии ще трябва да спазват правилата, изброени в Пакта като част на Закона за изкуствения интелект на ЕС, който ще бъде въведен постепенно през следващите години”, допълват от медията.

Целта на доброволния пакт е да принуди компаниите да започнат да спазват правилата на Закона за изкуствения интелект възможно най-рано, подчертава Политико.

Apple и Meta едва ли са приятелски настроени компании, когато става въпрос за проблеми в технологичната индустрия. Въпреки това, по отношение на регулирането на изкуствения интелект в ЕС, те изглежда са заели сходни позиции.

Коментари по темата: „Европа може да остане без AI функциите на Apple”

добавете коментар...

  1. Българин

    Не на изкуствения интелект!

Коментар