Деца използвани в производство на Apple

Apple призна за незаконно използване на детски труд в заводи за производство на iPod, iPhone и други нейни продукти. Според Дейли Телеграф, става въпрос за предприятия в Китай, но от Купертино не разкриват кои са.

В три от заводите са работили минимум 11 подрастващи на възраст около 15 години. Към момента всички непълнолетни или са уволнени, или са достигнали трудоспособна възраст, т.е. 16 години.

Американската корпорация е изискала от заводите пълен отчет за процедурите на наемане, за да установи по какъв начин децата са били ангажирани в производството.

Apple често е критикувана за многобройни нарушения на правата на работниците. Така например, неотдавна 62 души в китайски завод за продукти на Apple и Nokia се натровиха с опасни токсични вещества, които могат да предизвикат мускулна дистрофия и влошаване на зрението. Някои от пострадалите все още са в болница.

Компанията от Купертино призна, че в 55 от общо 102 завода за нейна продукция е бил нарушен трудовият режим. В частност, става въпрос за удължено работно време от над 60 часа седмично.

Коментар