AMD предефинира HD забавлението

AMD въвежда на пазара ново графично решение с амбицията да промени начина, по който хората използват компютърната графика. Чипсетът 890GX с вграден графичен процесор ATI Radeon HD 4290 ще позволи създаване на универсални и енергийно ефективни платформи за видео изживявене с висока резолюция (HD), съобщиха от компанията.

Решението осигурява DirectX 10.1 графика, вградена на дънната платка на компютъра, и поддържа две високопроизводителни графични карти ATI Radeon Premium чрез технология ATI CrossFireX.
Дънните платки с чипсет 890GX могат да се използват за изграждане на ефективни и тънки компютри от типа „домашен театър“, благодарение на интегрирания ATI Radeon HD 4290 GPU. Чипсетът може да бъде подсилен с ATI 5450 за сдвоена графична работа или ъпгрейднат до ATI 5870, за да се получи мощна геймърска DirectX 11 система.
Новият чипсет улесненява възпроизвеждането на Blu-Ray видео с висока резолюция 1080p, вкл. с функцията PiP (картина в картината). Стандартни DVD филми също могат да се гледат с близко до HD качество чрез мащабиране и последваща обработка.
В допълнение, чипсетът 890GX поддържа интерфейс SATA 3.0 6Gbps за бърз достъп до данни, намаляване на времето за зареждане на компютъра и увеличаване на производителността. Повечето дънни платки, базирани на AMD 890GX, поддържат SuperSpeed USB 3.0 за бързо синхронизиране и прехвърляне на мултимедийни файлове от и към новото поколение USB 3.0 устройства.
Не на последно място, чипсетът поддържа Flash ускорение и е оптимизиран за уеб сърфиране.
890GX ще послужи като основа за настолните платформи Vision на AMD. Те са проектиране да бъдат съвместими с очакваните шестядрени процесори AMD Phenom II X6 и ще излязат на пазара през второто тримесечие на годината.

Коментар