Китай обяви високи мита за ДВГ колите от Европа

Китай вдига митата за внос на ДВГ автомобили от Европа 
(снимка: CC0 Public Domain)

След като Европейският съюз одобри огромни мита върху китайските електрически автомобили от 45%, Пекин започва да отвръща на удара, обявявайки „антидъмпингови мерки”.

Първоначално насочени към алкохолни напитки като бренди от ЕС, новите мерки на Китай се разширяват и към автомобилите. Пекин изрично заяви, че обмисля налагането на по-високи мита на автомобили с двигатели с вътрешно горене от Европа.

Министерството на търговията на Китай съобщи, че временната мярка ще влезе в сила в петък и ще наложи мито от 30,6% до 39,0% върху вноса на бренди. Правителството поясни, че този ход се предприема след разследване, което е установило, че “китайската индустрия е изложена на риск от значителни вреди” от европейския внос.

Говорител на Министерството на търговията реагира на неотдавнашното гласуване на Европейския съюз за тарифите за електрически превозни средства, като заяви: „Китай твърдо се противопоставя на несправедливите, неподходящи и неоправдани протекционистични практики на ЕС”.

Той допълни, че този ход нарушава правилата на Световната търговска организация и, че „налагането на мита няма да реши никакви проблеми”. Правителството ще предприеме всички мерки за надеждна защита на интересите на китайските компании, подчерта говорителят на министерство на търговията, цитиран от Carscoops.

„Китай проучва мерки като увеличаване на митата върху вносни превозни средства с голям обем на двигателя. Страната ще предприеме всички необходими мерки за надеждно защита на законните права и интереси на китайските индустрии и предприятия”, каза говорителят.

Коментар