Съдят TikTok за психологическо увреждане на младежите

TikTok развива у тийнейджърите зависимост от социалните медии, за да печели
(снимка: CC0 Public Domain)

Социалната мрежа за кратки видеа TikTok се натъкна на сериозни проблеми за бизнеса си в Съединените щати. 14 американски щата съдят популярната платформа с китайски корени за увреждане на психологическото здраве на тийнейджърите.

Главните прокурори на 14 американски щата заведоха дело срещу услугата за кратко видео TikTok. Платформата е обвинена в увреждане на психологическото здраве на непълнолетни, както и в подвеждане на потребителите относно безопасността на услугата. Групата ищци се ръководи от прокурорите Летиция Джеймс от Ню Йорк и Роб Бонта от Калифорния.

„Нашето разследване установи, че TikTok развива зависимост от социалните медии, за да увеличи корпоративните си печалби. TikTok умишлено се насочва към деца, защото знае, че децата все още нямат защитите или способността да създават здравословни граници около пристрастяващо съдържание”, каза Бонта, цитиран от The Verge.

По неговите думи, настоящото съдебно дело е част от усилията “за защита на младите хора и подпомагане на борбата с националната криза на психичното здраве на младежите”.

Инициаторите на делото смятат, че TikTok нарушава законите на САЩ, като разработва функции и популяризира съдържание, което е вредно за непълнолетни потребители. Отбелязва се, че бизнес моделът на услугата се основава на увеличаване на времето, което децата прекарват в гледане на видеоклипове в платформата. Това позволява на компанията да увеличи печалбите от насочена реклама.

За да постигне това, услугата е интегрирала редица функции, включително автоматично възпроизвеждане на видео, промоция на онлайн съдържание и истории, които са достъпни за ограничен период от време, както и така наречените „филтри за красота”. Те също така цитират някои тенденции, които станаха вирусни в TikTok, но по-късно причиниха смъртта на тийнейджъри.

Прокурорите смятат, че TikTok нарушава множество закони на САЩ, включително федералния Закон за защита на поверителността на децата онлайн (COPPA), като печели от използването на данни от деца под 13 години. Отбелязва се, че TikTok е заблудила обществеността относно безопасността на платформата за деца.

В допълнение към това ищците смятат, че „филтрите за красота” допринасят за развитието на комплекс за малоценност при непълнолетни, особено момичета. Те настояват съдът да задължи TikTok да промени своя бизнес модел и също така да наложи парични глоби на компанията.

Говорителят на TikTok Алекс Хаурек заяви, че компанията „категорично не е съгласна с тези твърдения, много от които смята, че са неточни и подвеждащи”. Той допълни, че услугата остава ангажирана с работата, която вече е свършена и се извършва за защита на подрастващите.

Хаурек поясни, че TikTok си сътрудничи с групата прокурори повече от две години и добави: „Невероятно разочароващо е, че те предприеха тази стъпка, вместо да работят с нас за конструктивни решения на проблемите на цялата индустрия”.

Коментар