Фирмени одити проучват сивата икономика в Пловдив

В Пловдив и региона започнаха вътрешно фирмени одити в изпълнение на проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, реализиран от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Целта е да се събере информация за формите и проявите на сивата икономика и за начините, по които те ощетяват изрядните предприятия, работещи на светло. Ще се изследват и съществуващите системи за управление и контрол, които са изградени в предприятията за предотвратяване на проявленията на сива икономика.
Одитите включват:
– тестове, които да установят потенциални случаи и проявления на сива икономика;
– проверка за въведени системи за управление и контрол на качеството;
– проверка на адекватността на процедурите за предотвратяването на проявления на сивата икономика;
– преглед и анализ на документи от извършени проверки на контролни органи;
– преглед на правила и процедури за управление на бизнес процесите и други.
Резултатите ще бъдат обобщени и представени в Доклад за основните причини, по които изрядният бизнес понася вреди вследствие на сивата икономика. Въз основа на информацията в него ще бъдат изчислени част от показателите за измерване на проявленията на сивата икономика.
Борбата с неформалната икономика е определяна като приоритет от всички правителства, управлявали страната ни от началото на прехода към пазарна икономика до днес. Една от причините за непълните и не особено устойчиви резултати от предприеманите мерки е липсата на координация на национално равнище. По тази причина приоритет за партньорите по проекта е активното включване и ангажиране в изпълнението му на всички страни, които имат отношение към ограничаването и превенцията на неформалната икономика, посочиха от АИКБ.

Коментар