Google разработва мигновена индексация

Google е на път да ускори значително индексирането на ново съдържание в интернет. Компанията разработва система, с помощта на която новините в сайтовете ще се индексират в Google практически мигновено, в реално време.

Всеки уеб ресурс ще може да добавя автоматично своето съдържание за индексиране от търсачката в рамките на няколко секунди след публикацията, твърди Дилан Кейн, старши продуктов мениджър в Google, пред readwriteweb.com.
Още през миналата година представител на Google съобщи за разработката PubSubHubbub (PuSH). Това е нов протокол за мигновена индексация, предназначен да бъде алтернатива на стандартния протокол, който сканира връзките с помощта на търсещи роботи (web crawler).
Очаква се Google да представи система, базирана именно на протокола PuSH, която ще позволи по-бързо индексиране на новото съдържание и почти мигновеното му предоставяне на интернет потребителите.
Подобно решение ще отвори нова глава в интернет търсенето, коментира анализаторът Дани Съливан. Технологията ще се прилага по подобие на популярния протокол RSS.
На интернет издателите ще бъде предложено да интегрират новата система в сайтовете си. С нейна помощ всяко ново съдържание ще се добавя в индекса на Google почти мигновено, в рамките на няколко секунди.
През декември миналата година Google обнови своята услуга за търсене с резултати в реално време, които осигуряват моментално публикациите от информациионни агенции, блогове и социални мрежи.
По-рано интернет компанията сключи споразумение с популярната микроблогърска услуга Twitter, като й позволи да добавя записи в резултатите от търсене. Освен това, услугата в реално време покозва и обновления на статусите в две от най-популярните социални мрежи – Facebook и MySpace.

Коментар