Microsoft засилва инвестициите в “облака”

Microsoft планира да похарчи 9,5 милиарда долара в облачни изследвания и разработки през настоящата година, предаде Блумбърг. Внушителната сума дава основание на оперативния директор Кевин Търнър да твърди, че в областта на изследванията Microsoft няма равна на себе си.

Облакът предлага онлайн услуги на потребителите чрез центрове за данни. Експертизата на Microsoft в тази област обхваща буквално всички направления – от корпоративни CRM приложения до операционни платформи като Windows Azure.

Според шефа на бизнес подразделението на компанията – Стивън Илоп, в следващите 3-5 години Microsoft ще спечели минимум 1 милиард долара от уеб версиите на своите офис и имейл приложения.

Същевременно, компанията не смята да се отказва от настолните версии на популярните си пакети. В Редмънт считат, че облачните приложения не могат да осигурят същия спектър от възможности, както настолните.

Microsoft възлага големи надежди и на новата мобилна платформа Windows Phone 7 Series, която реализира съвършено различен подход на взаимодействие с потребителя. Според неофициална информация, компанията планира да инвестира 1 милиард долара в собствено мобилно подразделение.

Коментар