Мъжете получават с 18% повече от жените в ЕС

С поредица от мерки Европейската комисия ще се опита да намали значително разликата в заплащането на мъжете и жените през следващите пет години.

Средната разлика в заплащането на мъжете и жените в ЕС в момента е 18%. За да намали този процент, Комисията възнамерява да повиши информираността на работодателите за проблема, да насърчи инициативи за постигане на равенство между половете и да подкрепи разработването на средства за измерване на разликата в заплащането на мъжете и жените.

От друга страна, не е изключено да бъдат приети и нови законодателни мерки. Комисията възнамерява да проведе консултации с европейските социални партньори и да анализира последиците от няколко възможности:по-строги санкции, гарантиране на прозрачност при заплащането и редовно изготвяне на доклади за разликата в заплащането.

Германия вече разработи софтуер, който изчислява разликата във възнагражденията. Инструментът може да помогне на работодателите да се запознаят със ситуацията и да предприемат мерки за премахване на разликата в заплащането на мъжете и жените.

Резултатите от огласено тази седмица проучване на Евробарометър показват, че над 80% от европейците подкрепят идеята да се предприемат спешни действия за премахване на разликата в заплащането.

Според проучване, проведено през 2009 г. под егидата на шведското председателство на ЕС, премахването на различията в трудовата заетост на мъжете и жените в държавите-членки на ЕС би могло да доведе до потенциално увеличаване на БВП с 15 до 45%.

Коментар