CeBIT 2010 награди най-добрите Linux проекти

Най-добрите Linux проекти и продукти, както и хора и организации, ангажирани в разработките с отворен код, бяха наградени по време изложението "CeBIT Open Source 2010" в Хановер, Германия.

Жури от известни представители на обществото на разработчиците на отворен код, редактори на Linux издания и експерти в компании, прилагащи отворен модел, излъчи лауерати на премии Linux New Media Awards в шест категории.

Ето и победителите:

– Най-иновационен открит/свободен проект: OpenStreetMap, инициатива за съвместно формиране на общодостъпни карти, следвана от KDE и CouchDB.

– Най-дружелюбен към Linux и отворения софтуер производител на оборудване: Intel, следван от AMD и Sun.

– Най-добро открито решение за мобилни устройства: платформата Google Android, следвана от Maemo и Moblin, които наскоро се обединиха в проекта MeeGo;

– Най-значителен принос в развитието на отворения и свободен софтуер: екип от разработчици на Linux ядро, представен от Ханс-Йоахим Пихт; на второ място е Debian.

– Най-добро открито допълнение за Firefox: модулът за блокиране на реклами AdBlock Plus, създаден от Владимир Палант; след него се нареждат Firebug и NoScript.

– Най-доброто открито решение за облачен компютинг: системата за  виртуализация Xen.

Коментар