Таблет компютрите ще пестят хартия

Таблетът iPad може да се окаже отдавна чаканата електронна платформа, която да замени хартията за трудно оцеляващите списания.

Издателството Conde Nast, например, започна тестове на iPad версии на Wired, GQ, Vanity Fair, The New Yorker и др. Ако всичко върви добре, тези списания могат да станат много скоро достъпни за притежателите на таблети, предаде GreenTech.bg.

GQ ще дебютира на iPad през април, следван от Vanity Fair и Wired през юни. The New Yorker се очаква да последва примера им през лятото. Всички цифрови версии на списанията ще бъдат достъпни за закупуване от онлайн услугата iTunes.

Преходът на издателите към цифров носител е закономерен, предвид намалелите приходи от реклама и продължаващите съкращения на персонала. От друга страна, налице са и екологични ползи от замяната на хартиен носител с електронен.

По-малко от половината от списанията в САЩ се рециклират, докато при вестниците този показателят е 88%, според агенцията за опазване на околната среда (EPA). Отчитайки фактите, организацията на издателите на списания (MPA) предприе образователна кампания в опит да насърчи читателите да рециклират списанията.

Според статистиката, само 20 процента от населението на САЩ рециклира списания, въпреки че за две трети от всички читатели в страната са достъпни ресурси за рециклиране.

Увеличеното рециклиране би довело до намаляване на количеството нови фибри, които се получават от дърво. Това би означавало и по-малко изразходвани дървета за производство на хартия, се казва в прес съобщение на MPA.

Появата на таблета iPad на Apple и подобни устройства е на път да разсее еко опасенията.

Коментар