Нов HDD формат може да ускори края на Windows XP

Потребителите на компютри с операционна система Windows XP скоро могат да се сблъскат с неподозиран проблем. От началото на следващата година производителите на твърди дискове ще преминат към новия "advanced" формат, което ще постави под въпрос HDD ъпгрейда на XP системи.

Усъвършенстваният формат ще позволи създаване на твърди дискове с по-голям капацитет, които освен това ще консумират по-малко енергия и ще са по-надеждни. Но потребителите на компютри с Windows XP ще имат проблеми с производителността при използване на новия тип дискове.

От времето на операционната система DOS дисковото пространство традиционно се форматира чрез разбиване на сектори с размер 512 байта. Този размер е наследен още от дискетите на IBM и е бил разумен, когато дисковете имаха все още мегабайтови капацитети.

Днес, когато на пазара се предлагат терабайтови дискове, е по-целесъобразно да се използват сектори с по-голям размер, убедени са специалистите. Технологиите за твърди дискове претърпяха съществени промени, но фундаменталният изграждащ блок при форматирането си остана непроменен вече десетки години.

Използването на толкова малки сектори води до проблеми със загуба на дисково пространство. Всеки 512-байтов сектор има маркер, който показва къде започва секторът, както и област за съхраняване на служебна информация. Налично е и празно пространство между отделните сектори. При дискове с голям капацитет, ненужните от гледна точка на потребителя данни заемат съществена част от дисковото пространство.

Преходът към сектор с размер 4 килобайта позволява да се намали 8 пъти пространството за служебни данни. Изчисленията показват, че новият формат е по-ефективен със 7 до 11% по отношение на съхраняваните данни.

Всички производители, членуващи в асоциацията "International Disk Drive Equipment and Materials Association", са се договорили да преминат към 4-килобайтов сектор до края на 2011 година. Вече стартира кампания за налагане на новия формат и запознаване на потребителите на стари операционни системи с възможните проблеми.

По-новите ОС, сред които Windows 7, Vista, OS X Tiger, Leopard, Snow Leopard и различни дистрибуции с Linux ядро, пуснати след септември 2009 година, са готови за работа с "advanced" формата за HDD.

За да бъдат избегнати проблеми с Windows XP, в новите HDD ще бъде предвидена емулация на дискове със сектори по 512 байта. При четене на данни не се очакват проблеми с производителността. Но в някои ситуации, свързани със записа на данни, скоростта може значително да намалее.

В режим на емулация ще се изискват две стъпки при записа на данни вместо една, а забавянето може да достигне над 5 милисекунди. В някои случаи производителността може да падне с 10%. Всичко това ще постави пред сериозна дилема потребителите на Windows XP – дали да жертват производителност при смяната на твърдия диск, или да преминат към нова операционна система.

по темата: „Нов HDD формат може да ускори края на Windows XP”

добавете коментар...

  1. Инжинера-VistaUser-neverMore

    В някои случаи производителността може да падне с 10%. – По-добре с 10% по-ниска производителност при ХР, отколкото с 98% по-ниска при Vista…

  2. ..

    Единственото смислено мнение до момента беше на Noncho. Егати глупаците пишат коментари тук. Само осирате хубавите статии.

  3. ьцсц

    какво означава тази емулация?
    може би че диска трябва да се форматира по определен начин? това е добре: най-накрая ще се отървем от приложенията и дискетите, които ползва държавната администрация, но от друга страна ми е жал че няма да мога да си джиткм на MS-DOS.

  4. gad

    Съмнява ме всички производители да спрат да произвеждат от сегашните дискове, това си е пазар, който няма да намалее чак толкова че да не си заслужава.

  5. asd

    струв ами се че ако се запазят сегашните файлови системи при запс на файл от 1KByte (каквито в windows има много) ще се употребява целия 4KB сегмент. СУПЕР! Много ефективно 🙂

  6. Noncho

    Докато пуснат тези харддискове на пазара дяла на Win XP ще е вече доста малък, а и едва ли някой със по-старичък компютър ще тръгне да си взима най-новите дискове.

Коментар