Симфоничната музика във фокуса на YouTube

Популярният видео сайт YouTube стартира първия по рода си онлайн конкурс за симфонична музика. Инициативата ще даде възможност на всеки да се прояви като композитор.

Конкурсът ще се проведе в периода от 1 април до 20 август в Русия, през което време участниците могат да качват в YouTube свои партитури с продължителност от 7 до 15 минути, както и неголеми клипове за себе си. „

Победителят ще бъде определен от авторитетно жури начело с известния диригент Теодор Курентзис.

Според правилата, ще бъдат приемани само онези творби, които не са победители в каквито и да е други конкурси и не са били публикувани по-рано.

Десетте най-добри произведения, одобрени от журито, ще бъдат изпълнени от националния оркестър на Русия в зала Чайковски, а видеозапис от концерта ще бъде пуснат на официалния канал на конкурса. Освен това концертът ще излезе и на аудио диск, изготвен от водеща звукозаписна компания.

Журито ще избере трима победители, а призът на публиката ще получи участникът, който събере най-голям вот в интернет гласуването.

И друг път YouTube е организирал подобни културни изяви. Миналата година, например, сайтът инициира концерт с участието на музиканти, които доказаха своите умения в интернет.

Коментар