Топлофикация: Търгът за ИС бе напълно прозрачен

Напълно прозрачно е проведен търгът за информационна система в Топлофикация-София, в който отпаднаха Фадата, Стемо, Технологика, Сирма Солюшънс, Глобал Консултинг, и консорциум от фирмите Абати и Сиела Сиела софт енд паблишинг, а за изпълнител бе избрано обединението "Браво-ЕИБ Софт". Това заявиха днес от топлофикационното дружество. 

Как се оказа, че водещи наши ИТ фирми не са способни да градят информационна система?

В отговор на запитване от TechNews.bg, изпратено на 4 март, от пресцентъра на дружеството отговориха със следния коментар, който публикуваме без редакции или съкращения.

"Топлофикация София" ЕАД е третият по големина енергиен комплекс в България. Общият брой потребители надхвърля 410 000 (към 01.01.2010 г.). При такива мащаби на дейност сигурността, надеждността, точността и бързината на информационното обслужване, което трябва да гарантира на клиентите ни възможността да получават постоянна, коректна и пълна информация, е изключително сериозна задача. Техническото задание за откриването на посочената процедура е изготвено от IT специалистите на дружеството, които познават в детайли съществуващата информационна система. С оглед прозрачност в работата на комисията е включен и външен експерт – г-н Тошо Недялков, уважаван в IT средите преподавател в университета "Джордж Вашингтон", вицепрезидент на Европейската организация по качеството – софтуерна група, специалист с богат опит по програмиране, тестване и разработване на софтуерни продукти (SDLC experience).

На всички етапи от провеждането на процедурата е била осигурена пълна прозрачност, като участниците в нея са имали възможност да се информират по всички интересуващи ги въпроси. При отварянето на пликовете с предлагана цена имат право да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на юридически лица с нестопанска цел и средствата за масова информация. По време на всички заседания на комисията, назначена със заповед на изпълнителния директор, са водени подробно и стриктно протоколи.

Според действащата нормативна уредба всеки участник в процедурата има право да обжалва решенията на комисията пред КЗК. Считаме за некоректен подход опитите да се влияе чрез медийни публикации върху общественото мнение и индиректно върху правосъдните органи, които трябва да разгледат подадената от една от фирмите-участнички жалба. В тази връзка дружеството ще се въздържи от коментари по казуса".

С този си "отговор" от "Топлофикация-София" ЕАД се "въздържаха" да коментират въпроси като:

– какви специфични характеристики на информационната система налагат тя да бъде разработена "от нула", вместо да бъде внедрено готово, стандартизирано (и евентуално – кустомизирано) решение от някой от водещите световни производители, още повече това би било ценен актив на дружеството при евентуална приватизация;

– какви специфични характеристики на информационната система са наложили сред критериите за избор да фигурира представянето на прототип на информационната система;

– защо изборната комисия прави промени в дефинициите след изтичането на крайния срок за подаване на оферти;

– какво значи "валиден сертификат за управление на качеството ISO 9001 – 2000, покриващ областите на взаимодействие", заради несъответствие с което е отстранена компанията "Глобал Консултинг";

– защо наличието на над 50% собственост в друга фирма не е признато като форма на разполагане с дадени ресурси, заради което не е признат опитът на "Технологика-Пловдив" в топлофикационните дружества в Плевен и Пловдив;

– защо консорциумът "С.А. Консултинг" е отстранен от търга, въпреки че проверката в НАП за участника "Абати" АД е показала, че отговаря на поставените условия.

Продължаваме да очакваме коментар от страна на спечелилия конкурса екип "Браво-ЕИБ Софт", състоящ се от фирмите Браво Инвестмънтс ООД и ЕИБ Софт ООД. Въпросите към тях касаят спецификите на информационната система, която им е възложено да изградят. Запитването бе насочено към представител на Българска рейтнгова агенция.

по темата: „Топлофикация: Търгът за ИС бе напълно прозрачен”

добавете коментар...

  1. az

    Още един много важен въпрос към въпросите предложени от редакцията: Разработва ли Топлофикация поръчаната система, от кога и каква част от нея е готова?

Коментар