Първите лаптопи с Nvidia Optimus вече са у нас

Първите лаптопи с иновативната технология Nvidia Optimus вече „кацнаха“ на нашия пазар в опит да сбъднат една отдавнашна мечта на технологичните производители и на компютърните потребители – автоматичното превключване към най-подходящия графичен процесор за изпълняваните в момента задачи и приложения. Тази технология осигурява максимално добро преживяване при приложенията с високи изисквания за качество на картината, като щади мощта на батерията. Първите Optimus машини у нас бяха представени тази сутрин.

Търсенето на ноутбуци постоянно расте. Този пазар значително надминава темповете на пазара на настолни системи и разликата тепърва ще става все по-голяма в полза на мобилните РС.

Съществен компонент от мобилните компютри – графичните процесори – са все по-важна част от всяко РС заради все по-колоритните и „лакоми“ приложения. Нови операционни системи като Windows 7 и Mac OS X поставят високи изисквания към графиката. Професионални решения като софтуера на Adobe пък изисква най-сериозните възможни ресурси в тази област.

Заради постоянно нарастващите изисквания към графиката проектирането на всеки лаптоп винаги носи в себе си известен компромис. Той е резултат от опитите за балансиране межди тези важни показатели – компактността, производителността и дълготрайната работа на батерия.

Първото поколение решения за графика при лаптопите бе интегрираната графика. По-късно се появиха модели с опция за превключване на графиката – ръчно, чрез специален бутон и с неизбежно рестартиране. Третото поколение стъпи крачка напред и направи излишно рестартирането. Остана си обаче ръчното превключване.

Най-новите статистически данни за потреблението на лаптопи САЩ показва, че само 1% от хората превключват графиката. Мнозинството потребители или не знаят за тази възможност, или не разбират как действа превключването, или просто не искат да се занимават с настройване. Тези, които все пак дръзват да пробват, често биват изненадвани от съобщения за грешки (например ако има действащо приложение, което има претенции към графичните ресурси) – а това обезсърчава.

Най-сетне се случва това, което отдавна трябваше да се случи с превключваемата графика, казват от Nvidia – а именно нейното сменяне да се случва автоматично, без да изисква действие от страна на потребителя, даже напротив – напълно прозрачно за него. Превключването трябва да се случва автоматично като при хибриден автомобил – машината сама трябва да разбира кога трябва да направи смяна и не бива да занимава човека с този въпрос.

С това Optimus трябва да се явява трето поколение превключваема графика, която най-сетне да успее да сбъдне мечтата на компютърните производители и РС потребителите: мощна графика плюс дълга работа на батерия.

Системата се базира на софтуер, който „преценява“ какви ресурси са нужни на потребителя. Ако човекът само пише текст в текстообработваща програма или чете имейл, тогава системата ползва интегрираната графика на лаптопа. Ако човекът стартира приложение за гледане на видео, играе игра или конструира тримерен модел, тогава системата автоматично включва мощния графичен процесор.

В периода, в който се разчита на интегрираната графика, системата блокира мощния GPU, като изцяло спира подаването на ток към него.

Изборът на това коя графика да се използва разчита на предварително дефинирани „профили“, които инструктират системата за кои приложения към коя графична карта трябва да се обърне. Въпросните профили се развиват и актуализират постоянно, подобно на антивирусните дефиниции при антивирусните софтуери.

Потребителите, които чувстват себе си повече „на ти“ с технологиите обаче могат и сами да дефинират профили, избирайки за кое от използваните приложения каква графика да се ползва.

Първите модели ноутбуци с Nvidia Optimus вече са достъпни у нас и това са UL 50 F на Asus – компания-партньор в лансирането на новата технология. Очаква се до лятото на пазара да се представят още около 50 модела на различни производители, все с Nvidia Optimus. Реално те ще се появят на пазара до края на годината.

Коментар