Индустриална група ще убеждава в ползите от смарт-грида

Група частни компании се готви да основе обединение, наречено „Коалиция на потребителите на смарт-грид“. Идеята на това ново начинание е да рекламира ползите за потребителя от въвеждането на модерния вид електроразпределение, съобщи GreenTech.bg.

Коалицията би трябвало да бъде официално обявена утре по време на “DistribuTech“ – конференция на ютилити бизнеса в САЩ. Там ще участват IBM, General Electric и производителят на системи за енергийно управление на дома Control4 – те ще са сред основателите на коалицията.

Основна причина за създаването на подобно обединение е нарастващото недоволство на потребителите от „смарт“ оборудването в домовете им, посочва CNET News. Наскоро в САЩ се разчуха два случая на проблеми със „смарт“ измервателни уреди – един в Калифорния и един в Тексас.

В калифорнийския град Бейкърсфилд местната ютилити компания Pacific Gas & Electric инсталирала двупосочни „смарт“ измервателни уреди. Скоро след това потребителите се оплакали, че уредите работят зле и навъртат страхотни сметки. Случаят е обект на проучване и до момента.

Подобни „смарт“ измервателни уреди били въведени и в Тексас, където потребителите също скочили срещу завишените сметки. На първо време не са били открити проблеми, но в момента електроразпределителното дружество Oncor провежда тестове, сравнявайки функционирането на новите дигитални устройства и старите механични електромери.

Като се оставят настрана подобни въпроси относно точността на измерванията, формирането на смарт-грид коалицията е показателно за това, че потребителите не виждат никакви ползи за себе си от прословутия смарт-грид, който производителите така шумно хвалят.

Коментар