Одобриха още 8 домейна на нелатиница

Нови 8 домейна от първо ниво одобри късно снощи ICANN. Те са на държавите Китай, Хонг Конг, Палестина, Катар, Шри Ланка, Тайван, Тайланд и Тунис, които вече могат да изпратят заявка за делегиране до IANA, съобщи Илия Базлянков, председател на Сдружение Унинет.

Към момента са одобрени общо 12 заявки на 6 езика. Разглеждат се още 7 заявки на 5 езика, между които със сигурност са тези на Украйна, Бангладеш и България и евентуално на Киргизстан, Сингапур и Индия.

Миналия месец Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията заяви за регистрация в ICANN символите „бг”. Отговорът на Корпорацията за интернет имена и адреси се очаква този месец.

Пускането на заявка за име е първият етап от процедурата за регистрация на домейна на България на кирилица. След като получим отговор от ICANN, следва да посочим организацията, която ще администрира регистъра на имената в този домейн.

Кандидатите ще бъдат оценявани от комисия, съставена от служители на МТИТС и независими експерти, които декларират отсъствие на конфликт на интереси. Администраторът може да бъде избран до май.

Коментар