Toshiba преговаря с Бил Гейтс за ядрен бизнес

Японската корпорация Toshiba е в процес на преговори с фирма, подкрепяна от Бил Гейтс, за съвместно разработване на ядрени реактори. Toshiba също така се готви да „рестартира“ плановете си за изграждане на завод за NAND-памети, предаде GreenTech.bg.

Анонсите изстреляха акциите на Toshiba на токийската фондова борса. Те идват в момент, когато всички производители на електроника по света се опитват да изплуват от глобалната рецесия и търсят нови, свежи източници на приходи и растеж.

Toshiba е собственик на американската фирма за ядрени системи Westinghouse. Сега тя е в преговори с подкрепяната от Бил Гейтс фирма TerraPower с цел разработване на т.нар. TWR реактори, които са проектирани да използват обеднен уран и се счита, че могат да работят 100 години без нужда от „презареждане“.

Компактните по размер TWR реактори биха се вписали добре на развиващите се пазари, смятат в Toshiba. Очаква се търсенето им да дойде именно от такива страни.

Бил Гейтс е готов да инвестира няколко милиарда долара собствени пари в проекта. Предвижда се той да може да достигне етап на комерсиализация след около 10 години.

Коментар