Над 271 милиона мобилни ШЛ връзки в света

Броят на GSM абонатите по света постепенно забавя нарастването си, по данни на ABI Research, която очаква темповете на увеличение да намалеят съвсем към средата на 2011. Все още е налице добро темпо на увеличение при EDGE абонаментите (28%) и потребителите на абонаменти само за гласови услуги (8%), ала GPRS потребителите намаляват, казват от агенцията.

За сметка на това обаче броят на потребителите на 3G и 3,5G мрежи рязко се увеличава. Потребността от повече скорост подтиква потребителите да „ъпгрейдват“, т.е. да се отказват от старите абонаменти за мобилен пренос на данни в полза на новите технологии.

В края на 2009 г в света е имало 271 милиона потребители на широколентови мобилни връзки, отчита ABI. Нарастването е с цели 43%.
В глобален мащаб броят на GSM абонатите е надхвърлил 4,35 милиарда души в края на 2009 г. Това представлява годишен растеж от 10,4%. Броят на новите договори е намалял най-осезаемо в развиващите се региони, които най-силно пострадаха от икономическата криза.
Повечето индустриализирани страни отдавна вече са прескочили „летвата“ от 100% насищане на населението с мобилни телефони и абонаментни планове. Има съвсем реални изгледи през следващите няколко години в някои държави този показател да достигне 200% – в някои от развитите страни, прогнозират анализаторите. USB донгъли, вградени модеми в нетбуците, лаптопите и таблетите, както и потребителската електроника от ново поколение ще подложи на изпитание – а и на преосмисляне – разбирането за „мобилна свързаност“.

Коментар