САЩ запазват водачеството при зловредните сайтове

Над 40 процента от зловредните уеб сайтове в целия свят са разположени в Съединените щати, разкри проучване на AVG. Германия и Китай допълват списъка на трите страни с най-много уеб сървъри, които обслужват малуер. Обратно на всеобщото мнение – най-зловредните уеб сайтове сa базирани на сървъри в САЩ, а не в други страни като Китай, е коментарът на резултатите от изледването, за което съобщава Бизнес Софтуер Дистрибутор.

Проучването е основано на анализи на заплахи, докладвани през последните 6 месеца от 110-те милиона потребители на AVG в целия свят чрез продукта за уеб сигурност на компанията – AVG LinkScanner. То показва увеличаване на уеб сайтовете, обслужващи зловреден софтуер и насочени към крайни потребители. Целта е кражба на пълномощия за онлайн банкиране, информация за кредитни карти, лични данни и пароли за социални мрежи.

Зловредният код не е проблем само на нелегалните сървъри, разположени в страни със слаби и небрежно прилагани закони. Наблюдението на активни уеб сървъри по целия свят, които обслужват експлойти, показва, че 44 процента от тях са базирани в Съединените щати, следвани от Германия и Китай, където са разположени само по 5 процента от тези сървъри.

Много от тези служещи на малуер сайтове са законни, изложени на риск от хакери, за да обслужват експлойти от тяхно име. Експлоатиращи сървъри са намерени на общо почти 4 600 места на територията на САЩ.

Изследването не показва нищо за това кой притежава или насочва усилията на тези сървъри – престъпници и/или криминални мрежи могат да се намират навсякъде по света.

„Резултатът от това проучване разби мита, че зловредният код преди всичко е базиран в страни, където законите срещу интернет престъпниците са по-слабо развити”, казва Карел Облук, главен технологичен директор в AVG Technologies.

Зловредното съдържание е много по-вероятно да се покаже на уеб сървъри в САЩ, отколкото на такива в Азия или Източна Европа. Това е логично, защото САЩ са основен целеви пазар за престъпниците и имат богата и добре изградена интернет инфраструктура, което прави заплахите както широкодостъпни, така и евтини за разполагане, пояснява Облук.

Учудва ясно изразеното покачване на броя на зловредните сървъри през последните шест месеца. Днешните хакерски техники са трудно уловими, така че средностатистическият потребител не може да каже дали един уеб сайт обслужва малуер или не. Нужен е продукт за уеб сигурност, съветва AVG.

През изледвания период средно около 50 процента от домейните, базирани на експлоатиращи сървъри, са били онлайн и криели заплахи само един ден или по-малко. Този преходен характер ги прави много трудни за откриване и прибавяне към традиционните системи за защита, които се основават на репутация, базирана на време, пояснява технологичният директор на AVG.

Като превантивна мярка, потребителите трябва да търсят защита за уеб сигурността си, когато са онлайн, препоръчват от компанията.

Коментар