Светът загуби създателя на персоналния компютър

На 1 април в щата Джорджия почина човекът, създал първия персонален компютър. Американецът Хенри Едуард Робъртс си отиде от този свят на 68-годишна възраст. Негово творение е компютърът MITS Altair 8800, считан за първият РС, предаде Асошиейтед Прес.

Робъртс създава Altair през 1974 г. Машината работи с процесор Intel 8080, разполага с 256 байта памет и панел с превключватели вместо клавиатура.

По това време Бил Гейтс е студент в Харвардския университет. Научавайки за изобретението от списание Popular Electronics, през 1975 г. Гейтс се свързва с Робъртс, за да му каже, че той и неговият приятел Пол Алън имат интерпретатор на програмния език Basic за компютъра.

Това обаче било само блъф, целящ да заинтригува Хенри Робъртс – двамата не са имали готов интерпретатор за Altair. Робъртс ги поканил в офиса на основаната от него компания MITS и по-късно наел на работа Пол Алън.

Гейтс, от своя страна, прекъснал следването си и създал Microsoft заедно със своя приятел. Първият продукт на бъдещата софтуерна корпорация станал именно интерпретаторът Altair Basic.

Днес, 35 години по-късно, Бил Гейтс нарича Хенри Робъртс приятел и учител. Синът на вече покойния изобретател на първия РС разкрива, че миналата седмица Гейтс е посетил Робъртс, научавайки за неговото тежко състояние.

"Ед стана истински пионер в революцията на персоналните компютри, макар и не винаги да го споменават. Той беше темпераментен човек, притежаваше забележително чувство за хумор и винаги се грижеше за хората, които работят с него, включително и за нас" – се казва в съвместно обръщение на Бил Гейтс и Пол Алън по повод смъртта на Хенри Робъртс.

Двамата благодарят на Хенри за предоставения шанс, имайки предвид работата им в офиса на MITS в Албакърки.

Хенри Едуард Робъртс е роден на 13 септември 1941 г. в Маями, Флорида. В младежките си години той се увлича по медицина и електроника, като предпочита второто и постъпва в техническа специалност на местния университет.

Бременността на неговата съпруга Джоан го принуждава да прекъсне образованието си, за да помага на семейството. По-късно Робъртс се възползва от програма на армията на САЩ, която му позволява да премине безплатно обучение и така той завършва техническото си образование в друг университет.

През 1968 година Робъртс се впуска в изучаване на медицина. На 27 години обаче му било трудно да постъпи в университет. Три години по-късно заедно със своя приятел Форест Мимс основава компанията  MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) с идеята да произвежда калкулатори. Името й било подсказано от Мимс, който искал то наподобява MIT – абревиатурата на Масачузетския технологичен институт.

MITS била разположена в Албакърки, щата Ню Мексико. През 1975 година, след разработката на Altair 8800, компанията започва серийно производство на персонални компютри.

Благодарение на статия в Popular Electronics, фирмата успява да продаде 400 компютъра още в първия ден от пускането им на пазара. Общо, продажбите на модела достигат 50,000 броя. MITS се разраства до персонал от 230 души през 1976 година.

Тогава Pertec Computer, доставчик на устройства за компютъра, предложила на MITS да я купи за $6 милиона. През май 1977 г. сделката била финализирана, а Робъртс получил $2 милиона от нея. Останалата част била разпределена между акционерите в компанията.

Вече милионер, през 1982 г. Робъртс започва отново да учи медицина, този път в университета Мейкон, щата Джорджия. 47-годишен, той вече практикува новата си професия.

по темата: „Светът загуби създателя на персоналния компютър”

добавете коментар...

  1. KPETEHA

    Човека беше голям пич. Осъществи мечтата си да стане и лекар. Да почива в мир.

  2. TechNews.bg

    Албакърки е най-правилно

  3. TechNews.bg

    Албъкърки е градът, поправете го!

Коментар