AMD вдига двойно графичната мощ

Нова графична карта на AMD за работни станции предлага два пъти по-висока изчислителна мощ, в сравнение с досегашните професионални решения. Моделът ATI FirePro V880 идва с 2 GB ултра бърза памет GDDR5 и поддържа конфигурации с множество дисплеи чрез технологията ATI Eyefinity.

Картата се базира на ново поколение GPU с 1600 потокови процесора. Ултрапаралелната архитектура осигурява 2.6 терафлопа изчислителна мощ, която автоматично се насочва там, където е необходима. Интелигентното управление на изчислителните ресурси подобрява използването на GPU-то при рендъринг в реално време на сложни модели и сцени.

Потребителите могат да свържат към V8800 до четири 30-инчови дисплея с общо 16,4 милиона пиксела. Картата поддържа графичните стандарти OpenGL 4, OpenCL и DX11 и ще се продава за 1499 долара.

Водещи компании в областта на 3D проектирането, като SolidWorks, оптимизират своите продукти, за да се възползват от иновативните характеристики, производителност и надеждност на професионалните карти ATI FirePro. Новият модел V8800 ще даде възможност на потребителите да създават по-реалистични дизайни, да ги визуализират по-бързо и да извършват промени почти в реално време.

Същеврменно AMD обяви, че вече поддържа стандартите OpenGL 4.0 и 3.3 за Windows и Linux платформи в цялата си продуктова гама. Компанията потвърди своята подкрепа за OpenGL общността с драйверите за фамилиите  графични карти ATI Radeon, ATI FirePro и ATI FireGL.

Сега OpenGL 4.0 се поддържа от всички дискретни графични продукти на AMD в потребителския и професионалния сегменти, които са на пазара от пролетта на 2007 г. Новата функционалност е възможна чрез бета драйвер, достъпен на сайта на AMD.

Коментар