МВР чака от Сименс да реши софтуерния проблем

Софтуерни проблеми затрудняват работата на системата за новите лични документи. Линията за персонализация изпитва сериозни затруднения при отпечатване на документите в нормативно установения срок, съобщиха от МВР.

Възникналите проблеми, на които системата не е в състояние да отговори, се отстраняват от фирмата-изпълнител Сименс и не са свързани с организацията на работа, създадена в звената „Документи за самоличност” по места, уточниха от МВР.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е поискал спешно и днес ще проведе телефонен разговор с отговорен служител от Сименс – Германия.

С оглед преодоляване на създалата се ситуация, МВР призовава българските граждани, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги.

Към 18,30 вчера в страната са приети над 17 000 заявления от граждани за нови документи за самоличност, като 13 600 от тях са и с биометрия. От старта на новата система са приети над 22 000 заявления за паспорти и над 32 000 за лични карти.

Коментар